Boek
Nederlands

Anders leven : pleidooi voor een humanere en meer verbonden samenleving

Manu Keirse (auteur)
+1
Anders leven : pleidooi voor een humanere en meer verbonden samenleving
×
Anders leven : pleidooi voor een humanere en meer verbonden samenleving Anders leven : pleidooi voor een humanere en meer verbonden samenleving

Anders leven : pleidooi voor een humanere en meer verbonden samenleving

Persoonlijke ervaringen van en de visie van de klinisch psycholoog en geneeskundige op het omgaan met ouder worden, ziekte en sterven, met suggesties om de laatste levensfase op een andere, humane manier in te gaan.
Titel
Anders leven : pleidooi voor een humanere en meer verbonden samenleving
Auteur
Manu Keirse
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021
256 p.
ISBN
9789401478137 (paperback)

Besprekingen

De auteur (1946) is klinisch psycholoog en deskundige op het gebied van ouder worden, sterven en rouwverwerking. In dit boek gaat hij terug naar het dorp van zijn jeugd in de buurt van Brugge. Hij herinnert zich hoe de mensen in de dorpsgemeenschap samenleefden en met ziekte en dood omgingen. Hij reflecteert op de vele veranderingen die zich sindsdien hebben voorgedaan. Onze levensverwachting is enorm toegenomen, maar we gaan met die 'extra jaren' niet altijd op een juiste manier om. De auteur schetst de manieren waarop wij tegenwoordig ouder worden, ziek zijn en sterven en geeft aanwijzingen voor een humanere en zorgzamere manier van omgaan met elkaar. Hij pleit voor een leven waarin langer doorleren, langer doorwerken (maar met minder stress), gezond oud worden en waardig sterven centraal staan. Geen zelfhulpboek in de strikte zin des woords, maar wel een sympathiek geschreven en tot nadenken stemmend geschrift. Het boek is voorzien van een literatuurlijst.

Over Manu Keirse

Emmanue͏̈l Antoine Gerard Cornelius (Manu) Keirse (Brugge, 5 februari 1946) is een Vlaams klinisch psycholoog en licentiaat in de medico-sociale wetenschappen. Hij werkte op het kabinet van het minister van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu, was directeur van de Patiëntenbegeleiding van de Universitaire Ziekenhuizen KU Leuven en als directeur-bestuurder van het Regionaal Ziekenhuis te Leuven te Leuven, en geeft les aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Benelux-universiteit te Eindhoven. Door zijn doctoraat-studie werd hij expert in patiëntenbegeleiding, rouwverwerking en palliatieve zorg. Sinds 2012 is hij gezinspolitiek secretaris van de Gezinsbond.

Bibliografie

  • Helpen bij verlies en verdriet. Een gids voor het gezin en de hulpverlener, Lannoo, 1995
  • Omgaan met ziekte. Een gids voor de patiënt, het gezin en de zorgverlener, Lannoo, 2004
  • Lees verder op Wikipedia