Boek
Nederlands

De ondergrondse Rembrandt

Manon Berns (auteur)
+1
De ondergrondse Rembrandt
×
De ondergrondse Rembrandt De ondergrondse Rembrandt

De ondergrondse Rembrandt

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Storm (11) en zijn vrienden Juul, Jimi en Lara ontdekken de plek waar het schilderij De Nachtwacht tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verborgen en misschien wel werd vervalst. En wat staat er in het geheime dagboek dat ze vinden? Vanaf ca. 10 jaar.
Extra onderwerp
Nederland, Wereldoorlog II
Titel
De ondergrondse Rembrandt
Auteur
Manon Berns
Taal
Nederlands
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, © 2019
245 p. : ill.
ISBN
9789020674996 (hardback)

Besprekingen

Vijfde deel in de reeks ‘Blockbusters’*, een kinderboekenserie waarin een kunstwerk centraal staat. Storm (11), Juul, Jimi en Lara nemen deel aan een scoutingkamp in Maastricht. Tijdens een bezoek aan de mergelgrotten ontdekken ze dat ‘De Nachtwacht’ er tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verborgen en misschien wel vervalst. Wanneer de vier vrienden een geheim dagboek uit de Tweede Wereldoorlog terugvinden, proberen ze de ware toedracht te achterhalen. Het verhaal ontwikkelt zich tot een detective, maar de toevalligheden volgen elkaar op en de nevenverhalen hangen met haken en ogen aan elkaar. Ook is de spanningsboog nogal slordig uitgewerkt. De eenvoudige stijl, met overwegend korte zinnetjes, verhoogt het verhaaltempo. Nadeel is dat het verhaal stilistisch weinig uitdaging biedt, voordeel is dat het ook voor minder ervaren lezers toegankelijk is. Informatie over de mergelgrotten en de restauratie van ‘De Nachtwacht’ wordt in de toch al volle dialogen geïntegreerd. Met nawoord van de…Lees verder

Over Manon Berns

Manon Berns (Nijmegen, 5 december 1969) is een Nederlands kinderboekenschrijver. Haar boeken worden uitgegeven door uitgeverij Kluitman.

Biografie

Berns groeide op in Bergen. Ze behaalde haar vwo-diploma en studeerde daarna Kunst en Kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit in Groningen.

Nadat zij in 1991 een reis naar Afrika had gemaakt, begon ze in 1994 met het organiseren van tentoonstellingen van hedendaagse Afrikaanse kunst. In 1996 vestigde zij zich in Maastricht en opende zij haar eigen galerie voor hedendaagse Afrikaanse kunst. In deze periode startte zij ook haar eigen Buro Berns met opdrachtgevers in de culturele wereld.

Tussen 2000 en 2006 kreeg zij samen met haar man vier zonen. Op zoek naar spannende boeken over kunst voor haar zonen ontstond het idee van de Blockbustersserie. In 2015 verscheen het eerste deel in deze serie bij uitgeverij Kluitman: Het Picasso-mysterie. Daarna verschenen Het geheim va…Lees verder op Wikipedia