Boek
Nederlands

Het verre veld : roman

Madhuri Vijay (auteur), Ronald Vlek (vertaler)
Titel
Het verre veld : roman
Auteur
Madhuri Vijay
Vertaler
Ronald Vlek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The far field
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2020
479 p.
ISBN
9789029093439 (hardback)

Besprekingen

Ziehier een echter India

Een nieuwe generatie Indiase schrijvers laat van zich horen. Debutanten Deepa Anappara en Madhuri Vijay blijven weg van exotische clichés in twee verfrissende romans.

 

De afgelopen decennia was Indiase literatuur - of beter gezegd: Engelstalige Indiase literatuur - alleen kansrijk in het Westen als ze voorzag in de diepgewortelde oriëntalistische behoefte het land als 'anders' te zien. De commerciële successen waren doorgaans doordrongen van een exotische gloed, die bewust of onbewust de veronderstelde verschillen tussen Oost en West benadrukte.

 

Salman Rushdie zette de trend met Middernachtskinderen (1981, Booker Prize), een breed opgezette roman over de bloederige deling van India en Pakistan. Hij verbond dat geschiedenisverhaal met magisch-realistische en mythologische elementen en bracht het subcontinent zo op sprookjesachtige wijze tot leven, hoe gruwelijk ook.

 

Lees verder

Haar moeder was nooit in het hier en nu, behalve als de kledingverkoper Bashir uit Kasjmir langskwam en verhalen vertelde. Dan was ze 100% aanwezig en genoot ze met volle teugen. Drie jaar na de dood van haar moeder, reist de 24-jarige Shalini van Bangalore af naar Bashir's bergdorp in Kasjmir en is direct betoverd door het plattelandsleven en de schoonheid van het gebied. Maar dan ontdekt ze bij toeval dat Bashir, door velen doodverklaard, nog leeft en dat deze wordt beschuldigd van samenwerking met de militanten. Ze raakt verwikkeld in een machtsspel tussen militairen en militanten en brengt zichzelf en anderen in gevaar op zoek naar de ware oorzaak van de dood van haar moeder. Deze debuutroman heeft wat tijd nodig om op gang te komen, is dan een ware achtbaan die de grimmige situatie in Kasjmir op levendig wijze beschrijft.