Boek
Nederlands

Renner

Maarten Jagermeester (auteur), Ellen Cornelis (illustrator)
In de dierenartsenpraktijk van Jasmines vader komt een barones langs wier Afghaanse windhonden ziek zijn. Wanneer de barones onverwacht naar Engeland moet, nemen Jasmine en haar vrienden de zorg voor Renner en Mistral op zich. Jasmine traint Renner voor de hondenraces.
Titel
Renner
Auteur
Maarten Jagermeester
Illustrator
Ellen Cornelis
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2012
181 p. : ill.
ISBN
9789022327593 (hardback)

Besprekingen

Als Jasmine samen met haar vriend Kjell thuiskomt, stopt er een witte Rolls Royce op de parking van de dierenkliniek, hoewel het spreekuur al is afgelopen. De auto blijkt toe te behoren aan barones De Slagmolens. Na de dood van haar man is ze uit Engeland teruggekeerd naar haar geboortedorp, het dorp van Jasmine. In de auto zitten twee Afghaanse windhonden, Renner en Mistral, die erge last hebben van diarree. Jasmines vader behandelt de honden en daarna maken Jasmine en Kjell hen weer schoon. Het valt de barones meteen op dat Jasmine heel goed in de smaak valt bij de anders zo afstandelijke Mistral. Wanneer ze een tijdje later terug naar Engeland moet vraagt ze Jasmine en haar vrienden Kjell, Saren en Kim om voor de twee Afghaanse windhonden te zorgen.
Tijdens een van hun lange wandelingen ontdekken ze een piste waar de honden heerlijk kunnen rennen. Al heel snel lopen ze daar Pieter en zijn zus Lentel tegen het lijf en zij dagen hen uit voor een wedstrijd tegen hun hazewind. En …Lees verder
Jasmine (ik-figuur) is de dochter van een dierenarts. Het jonge tienermeisje wordt de trainster van de twee Afghaanse windhonden van barones De Slagmolens, Renner en Mistral. Boeiend jeugdboek dat zich afspeelt op oefen- en renbanen en in een dierenkliniek. Frans van Tendeloo (zelf dierenarts) schrijft onder pseudoniem de serie 'Dieren bij de dokter'*, waar dit boek deel van uitmaakt. De gedachten en gevoelens van Jasmine en haar vrienden en vriendinnen zijn inleefbaar. De situaties waarin de kinderen belanden, worden beeldend neergezet met oog voor detail en gevoel voor humor. Verrassend is dat niet alleen Jasmines vriendin verliefd wordt, maar ook de levenslustige oude barones. De indeling in hoofdstukken en het fladderzetsel verhogen de leesbaarheid. Vakjargon en Vlaamse bewoordingen zijn binnen de context te begrijpen. De eenvoudige potloodtekeningen zijn niet allemaal bij de betreffende teksten geplaatst. Onafhankelijk te lezen van de andere delen. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Maarten Jagermeester

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Koen Broos, huisfotograaf

Maarten Jagermeester (Herentals, 2 augustus 1951), een pseudoniem van Frans Van Tendeloo, is een Vlaams schrijver en dierenarts.

Maarten is opgegroeid op een boerderij en omdat hij zoveel van dieren hield, is hij dierenarts geworden. Het schrijven was eerst een hobby, maar ondertussen heeft hij toch al meer dan twintig boeken neergepend. Jagermeester (een afleiding van de bessenlikeur Jägermeister) had ook jarenlang een vaste rubriek in het hondentijdschrift Woef.

Zijn boeken gaan steeds over het welzijn van dieren. Zijn inspiratie haalt hij telkens uit voorvallen die in zijn praktijk gebeuren. Jagermeesters boeken bevatten veel afwisseling; telkens weet hij de dieren en hun gewoontes zeer treffend en in een jeugdige taal in beeld te brengen. De auteur vindt humor in zijn werk erg belangrijk. Toch schrikt hij er niet voor terug om ook ernstigere thema's - zoals proeven op dieren - in zijn werk aan bod te laten komen. Tot 2012 schreef hij vooral …Lees verder op Wikipedia

Suggesties