Boek
Nederlands

Kattenkop

Maarten Jagermeester (auteur), Ellen Cornelis (illustrator)
Als Jasmine, de dochter van een dierenarts, (ik-figuur) een doos met kleine katjes voor de deur vindt, mag zij de diertjes grootbrengen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Kattenkop
Auteur
Maarten Jagermeester
Illustrator
Ellen Cornelis
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2007
168 p. : ill.
ISBN
9789022321621 (hardback)

Besprekingen

Kattenkop>/i> is een nieuw verhaal van Maarten Jagermeester uit de reeks 'Dieren bij de dokter'. Dierenarts Jagermeester en zijn gezin hebben al een hele zoo thuis: zeven katten, twee honden en twee papegaaien. Ook dieren die te vondeling worden gelegd, worden af en toe opgenomen in het gezin, maar vooral mama is ervan overtuigd dat het zo niet kan blijven doorgaan. Wanneer ze vier katjes vinden voor hun voordeur, gaan Jagermeesters dochters dan ook ijverig op zoek naar baasjes voor de diertjes. Twee van hen worden uiteindelijk meegegeven aan nonnetjes die kampen met een muizenplaag. Een jaar later staan de nonnetjes opnieuw voor de deur, met het nieuws dat ze deze keer last hebben van een kattenplaag. De poezen hebben immers kennis gemaakt met een kater. Daar komt dan nog bij dat de nonnetjes niet veel later alweer te maken krijgen met een nieuwe kwelling, wanneer de rebelse en duivelse kater Kattenkop terugkomt van een lange zwerftocht. Hij heeft immers ongenode gasten meegebrach…Lees verder
Als Jasmine (ik-figuur) een doos met kleine katjes voor de deur vindt, mag ze de diertjes grootbrengen. Twee nonnen uit het klooster komen bij haar vader, die dierenarts is, om raad vragen omdat ze een enorme muizenplaag hebben. Ze nemen de katten mee, maar komen na een jaar terug vanwege een kattenplaag. Oorzaak is de kater uit de buurt. Vijfde afzonderlijk te lezen deel uit de serie 'Dieren bij de dokter' met belevenissen van de dochter van een dierenarts; de auteur is zelf dierenarts. Het boek is in overwegend toegankelijke stijl geschreven met af en toe wat stijf taalgebruik. Voldoende spanning en humor maken dat dit boek veel – overwegend meisjes – zal aanspreken. Prettige lay-out, gedrukt in schreefloze letter en ruime regelafstand. De zwart-wittekeningen doen nogal karikaturaal aan. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 9 jaar, die de leesvaardigheid aardig onder de knie hebben.

Over Maarten Jagermeester

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Koen Broos, huisfotograaf

Maarten Jagermeester (Herentals, 2 augustus 1951), een pseudoniem van Frans Van Tendeloo, is een Vlaams schrijver en dierenarts.

Maarten is opgegroeid op een boerderij en omdat hij zoveel van dieren hield, is hij dierenarts geworden. Het schrijven was eerst een hobby, maar ondertussen heeft hij toch al meer dan twintig boeken neergepend. Jagermeester (een afleiding van de bessenlikeur Jägermeister) had ook jarenlang een vaste rubriek in het hondentijdschrift Woef.

Zijn boeken gaan steeds over het welzijn van dieren. Zijn inspiratie haalt hij telkens uit voorvallen die in zijn praktijk gebeuren. Jagermeesters boeken bevatten veel afwisseling; telkens weet hij de dieren en hun gewoontes zeer treffend en in een jeugdige taal in beeld te brengen. De auteur vindt humor in zijn werk erg belangrijk. Toch schrikt hij er niet voor terug om ook ernstigere thema's - zoals proeven op dieren - in zijn werk aan bod te laten komen. Tot 2012 schreef hij vooral …Lees verder op Wikipedia

Suggesties