Boek
Nederlands

Oostende enkele reis

Lydia Verbeeck (auteur), Tine Vercruysse (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Oostende enkele reis / Lydia Verbeeck ; met tek. van Tine Vercruysse
Auteur
Lydia Verbeeck
Illustrator
Tine Vercruysse
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2002
103 p. : ill.
ISBN
90-5838-133-1

Besprekingen

Pa heeft alleen aandacht voor zijn wagen. Ma levert heroïsche gevechten met allerlei gevaarlijke bacillen en Bram... die herinnert zich mij alleen als ik in zijn weg loop." Zo beschrijft Evi het gezin waarin ze opgroeit aan Josy, haar oude buurvrouw. Josy zelf heeft ook problemen. Haar geheugen laat haar meer en meer in de steek en haar dochter wil haar onderbrengen in een bejaardentehuis. Evi en Josy bedenken een gedurfd plan om er samen op uit te trekken naar zee. Ze nemen echter een verkeerde trein en komen aan in de Ardennen. Op het thuisfront gaat iedereen koortsachtig op zoek naar de vermisten. Na een hachelijke avontuur op een rivier worden ze door de dochter van Josy gevonden.

Dit pretentieloos verhaaltje heeft een voorspelbare plot. De volwassenen worden karikaturaal beschreven en dat de plotse verdwijning van haar dochtertje Evi's moeder geneest van haar kuismanie is niet realistisch.

De taal die Evi hanteert, strookt vaak niet met haar leeftijd. Het verhaal …Lees verder
De beste vriendin van Evi is de 80-jarige buurvrouw Josy. De meeste mensen in haar buurt vinden dat een beetje gek. Vooral de dochter van Josy, die haar moeder ook nog eens in een bejaardenhuis wil doen. Dan besluiten Evi en Josy samen op vakantie te gaan, maar dat loopt toch anders dan ze gedacht hadden. De spannende avonturen van de twee worden in vijftien korte hoofdstukken beschreven. De tekst is in een duidelijke, grote letter gedrukt. Er wordt veel spreektaal gebruikt. De grappige, soms paginagrote, illustraties zijn in zwart-wit uitgevoerd. Grappig verhaal voor kinderen vanaf ca. 9 jaar om zelf te lezen; voorlezen vanaf ca. 7 jaar.

Over Lydia Verbeeck

Lydia Verbeeck (Aartselaar, 27 maart 1948 - Lier, 4 juli 2019) was een Vlaams schrijfster van jeugdboeken, historische thrillers en misdaadromans.

Levensloop

Lydia Verbeeck woonde in Lier. Ze was onderwijzeres tot 1990. Vanaf 1990 werd ze voltijds scenariste voor radio en televisie. Ze schreef scenario's voor televisiefilms, luisterspelen, een musical en afleveringen voor de jeugdreeks The Bubbles. Ze debuteerde op zestienjarige leeftijd met een luisterspel voor de jeugd Naast de deur. Intussen is ze gepensioneerd en sinds 2007 is ze in haar vrije tijd stadgids in Lier. In 2019 kreeg ze van de stad Lier de Lifetime Achievement Award.

Werk

Ze begon haar schrijverscarrière met het schrijven van kinderverhalen. Daarna volgden nog verschillende jeugdromans. Ze schreef verhalen in de reeksen Vlaamse Filmpjes, Historische verhalen en Historisch Kompas. In 1987 debuteerde ze met he…Lees verder op Wikipedia