Boek
Nederlands

De koelboxtoerist

Luk Wyns (auteur)
Bundel sterke verhalen uit de theaterprogramma's van de Vlaamse cabaretier.
Extra onderwerp
Pseudo-anekdotes
Titel
De koelboxtoerist
Auteur
Luk Wyns
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2003
150 p.
ISBN
90-223-1735-8

Besprekingen

Luk Wyns kennen we allemaal van zijn dolle fratsen in het knotsgekke 'Familie Backeljau', maar ook van zijn fel gesmaakte theatersolo's. Hij bracht daarin een reeks onwaarschijnlijke stadsverhalen (ook wel eens stadslegendes genoemd) die echt gebeurd of zouden kunnen zijn. Dit is een tweede bundeling van een aantal van die verhalen. Grote literatuur is dit zeker niet, maar het is wel aangenaam vertoeven in de soms surrealistisch aandoende wereld van Wyns. Zijn scherpe oog voor detail, de vertelde gebeurtenissen die nauw verwant zijn aan de realiteit maar altijd een vreemde kronkel in zich dragen en de onverwachte wendingen die hij inbouwt op het einde van elk verhaal, maken deze bundeling tot een vlot leesbaar tussendoortje. De verhaaltjes zijn soms grappig, soms erotisch en dan weer op het irritant kleinmenselijke af. Om mondjesmaat te consumeren. [Patrick Bruneel]
De Vlaamse cabaretier Luk Wyns vertelt graag sterke verhalen. In deze tweede bundel* zitten 14 zogeheten stadslegendes, ook wel: broodje-aapverhalen. Ze gaan door voor waar gebeurd, maar hebben een fantasiegehalte waarvoor E.A. Poe, Roald Dahl, Belcampo of Hans Koekoek zich niet zouden hoeven schamen. Wyns vertelt de verhalen vlot en effectief. De ontknoping is meermaals zo vermakelijk dat hardop lachen moeilijk te bedwingen valt. Hier en daar is het Nederlands van Wyns behoorlijk Vlaams van inslag, wat de bundel er niet onaantrekkelijker op maakt. Een gewoon, pretentieloos, lekker boek. Zulke verhalen zou je moeten kunnen bedenken!

Over Luk Wyns

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Luc Caroline Arthur "Luk" Wyns (Merksem, 23 januari 1959) is een Belgisch scenarist, acteur, auteur en regisseur. Hij studeerde in 1981 af aan de Studio Herman Teirlinck.

Televisie

Wyns werd begin jaren 90 bij het grote publiek bekend met de Vlaamse sitcom Familie Backeljau, geschreven door Wyns zelf en waarbij hij twee hoofdrollen voor zijn rekening nam. De serie liep van 1994 tot 1997 op VTM en werd meer dan 15 maal heruitgezonden.

Andere series van Wyns' hand zoals onder andere Oei!, De Wet van Wyns en Sterke verhalen werden uitgezonden op de VRT.

Als acteur had Wyns hoofdrollen in Langs de Kade (VRT), Coppers (VTM), Gevoel voor tumor (VRT) en Glad ijs (Streamz).

In de serie Matroesjka's vertolkte Wyns een van de hoofdrollen van bendelid en vrouwenhandelaar Eddy Stoefs. Ook in het tweede seizoen speelde Wyns een van de hoofdrollen.

Wyn…Lees verder op Wikipedia