Boek
Nederlands

Het raadsel Van Veldeke

Ludo Jongen (auteur), Caroline Heens (illustrator)
+1
Het raadsel Van Veldeke
×
Het raadsel Van Veldeke Het raadsel Van Veldeke
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De 12-jarige Vaas probeert uit te vinden waarom zijn oom Hendrik van Veldeke, die dichter is, plotseling verdween tijdens een hoffeest in de middeleeuwen. Spannend verhaal, aangevuld met informatie over het leven en de gebruiken in de middeleeuwen. Met grappige en middeleeuws aandoende kleurentekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Het raadsel Van Veldeke
Auteur
Ludo Jongen 1948-
Illustrator
Caroline Heens
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
45 p. : ill.
ISBN
9789044808216

Besprekingen

De 12-jarige Vaas gaat met zijn ouders naar het hoffeest in Mainz. Daar leert hij voor het eerst zijn oom Hendrik kennen, een belangrijk dichter, die om onbekende redenen het Hof van Loon heeft verlaten. Verhaal dat zich afspeelt in de middeleeuwen (1184) en behoort bij het kunsthistorisch project Viva Veldeke, een eerbetoon aan de eerste bekende Nederlandse dichter Hendrik van der Velde. Vlot geschreven verhaal over Hendrik en Vaas waarin de lezer meer te weten komt over het leven en de gebruiken in de middeleeuwen. Achter elk hoofdstuk wordt informatie gegeven over o.a naamdagen, eetgewoontes en toernooien. Jammer dat er geen verklarende woordenlijst is; een woord als kazuifel wordt niet nader verklaard. Kleurrijke humoristische illustraties, die het verhaal 'leuker' maken. Sommige kleurentekeningen doen middeleeuws aan. De titel dekt niet echt de lading van het verhaal, het raadsel komt zijdelings aanbod. Leuk verhaal, ook voor de jeugd die niet direct in geschiedenis is geïnteress…Lees verder

Het raadsel van Veldeke

Op Pinksteren van het jaar 1184 houdt keizer Frederik Barbarossa hofdag in Mainz. Daar worden zijn zonen tot ridder geslagen. Vele edelen zijn uitgenodigd. De twaalfjarige Vaas, zoon van een ridder uit het graafschap Loon, reist met zijn ouders via Maastricht en Luik naar de stad aan de Rijn. Het gezelschap verblijft er in tenten. Daar ontmoet Vaas voor het eerst zijn oom Hendrik van Veldeke. Waarom is de beroemde dichter, ooit in dienst van gravin Agnes van Loon, naar het keizerlijk hof vertrokken? Een saai verhaal clichématig verteld. De illustraties van Caroline Heens zijn kinderachtig in vergelijking met de afbeeldingen uit het Heidelberger Liederhandschrift. De auteur, vertrouwd met het dagelijks leven uit die periode, voegt bij het verhaal allerlei weetjes over feesten, reizen, eten en drinken, hofdagen, ridders en toernooien. Dit boekje bevat ook fragmenten in het Middelhoogduits uit de Eneasroman en uit een lied van het Manessehandschrift.