Een wijkverpleegster in een stad in Noord-Frankrijk wordt overgehaald om namens een populistische partij lijsttrekker te zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Titel
Chez nous / réalisé par Lucas Belvaux ; scénario Lucas Belvaux [e.a.]
Regisseur
Lucas Belvaux
Componist
Frédéric Vercheval
Acteur
Emilie Dequenne André Dussollier 1946- Guillaume Gouix
Taal
Frans
Uitgever
Twin Pics, [2017]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2017
Speelduur
113 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5051083119191
mooov

Besprekingen

Politiek drama van de Belgische regisseur Lucas Belvaux (Rapt; 38 témoins) met Émilie Dequenne (La fille du RER; Rosetta). Pauline is alleenstaande moeder en wijkverpleegster die bij iedereen geliefd is. Ze houdt zich weinig met politiek bezig, maar laat zich overhalen om lijsttrekker te worden voor een (fictieve) rechts-populistische partij in haar stad in Noord-Frankrijk. Haar leven verandert ingrijpend, maar het verleden van haar nieuwe vriend werpt een schaduw op haar politieke toekomst. De recensenten geven 2 of 3 sterren. VPRO Cinema (vpro.nl): '(...) Fascinerend politiek pamflet over populisme, racisme en verborgen idealen, al is de uiteindelijke conclusie nogal onbevredigend. (...)' Peter de Bruijn (NRC 19-4-'17): '(...) door gebruik te maken van elementen van een liefdesdrama, een familiedrama en een misdaadthriller poogt hij met Chez Nous een breed publiek te bereiken. (...) Maar Belvaux verdient respect voor zijn poging om een politieke film te maken die niet blijft hangen …Lees verder

Over Lucas Belvaux

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Lucas Belvaux (Namen, 14 november 1961) is een Belgisch acteur en regisseur.

Biografie

Hij liep school in het koninklijke atheneum te Philippeville waar zijn vader directeur was. In 1979 vertrok hij al liftend naar Parijs om cabaretier te worden.

In 1981 kreeg hij een eerste rol in het oorlogsdrama Allons z'enfants van Yves Boisset, naast Jean Carmet. Later volgden onder meer samenwerkingen met Nouvelle Vague-cineasten. Voor Claude Chabrol werkte hij in de misdaadfilm Poulet au vinaigre (1985) waarin hij samenspeelde met Jean Poiret, en in het literair drama Madame Bovary (1991), waarin hij samenspeelde met Isabelle Huppert. Voor Jacques Rivette vertolkte hij de mannelijke hoofdrol in Hurlevent (1985).

In het begin van de jaren negentig begon hij ook film te maken waaronder de trilogie bestaande uit Un couple épatant, Cavale en Après la vie. Hiermee won hij in 2003 d…Lees verder op Wikipedia