Boek
Nederlands

Het hart van het kwaad

Luca D'Andrea (auteur), Carolien Steenbergen (vertaler)
Een man ontsnapt als enige aan een dodelijk ongeluk in de Italiaanse Alpen; om zijn nachtmerries hierover te bedwingen stort hij zich in de geschiedenis van een driedubbele moord dertig jaar geleden.
Titel
Het hart van het kwaad
Auteur
Luca D'Andrea
Vertaler
Carolien Steenbergen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La sostanza del male
Uitgever
Amsterdam: Xander, 2017
416 p.
ISBN
9789401606332 (paperback)

Besprekingen

Moord, fossielen en woordspelletjes

Thriller. De Dolomieten zijn het mysterieuze decor van het sterke debuut van Luca D'Andrea.

Geen betere plaats voor een noodlotsdrama dan een onooglijk dorp hoog in de Italiaanse Dolomieten dat al lang uitgestorven zou zijn als niet jaarlijks horden toeristen kwamen skiën en wandelen.

In Het hart van het kwaad van Luca D'Andrea trekt een Amerikaanse filmmaker met zijn Italiaanse vrouw en hun dochtertje naar haar geboortestreek. In de VS had Jeremiah ­Salinger ooit een tv-hit met de docusoap Road crew, over het leven van de roadies van de rockgoden als Ozzy Osbourne en Kiss.

Hij tobt over een nieuw onderwerp voor een tv-reeks wanneer hij de Reddingsbrigade Dolomieten leert kennen, een groep mannen die verdwaalde wandelaars en klimmers van de bergpaden en uit de gletsjerkloven plukt. Een ideaal gegeven voor een pittige realityreeks. Tijdens een doordeweekse reddingsoperatie die Salinger filmt, gaat het mis. Hij overleeft de ramp maar wordt een paria in het dorp. Volgens velen had zijn roekeloze filmactie de doo…Lees verder

Jeremiah Salinger, in New York een gevierd documentairemaker, gaat met vrouw en kind op vakantie naar haar ouders in Zuid-Tirol. Tijdens een expeditie in de bergen komt een aantal dorpsbewoners om, maar Salinger ontsnapt op het nippertje aan de dood. Hij probeert zijn nachtmerries over de berg, het Beest, te bedwingen door zich volop in de geschiedenis van een dertigjarige driedubbele moord in dezelfde bergen te storten. Het wordt een obsessie en hoe dieper hij graaft in het verleden hoe meer hij te maken krijgt met het heden waardoor hij mentaal afglijdt en begint te liegen tegen vrouw en kind. Het hele bergdorp is betrokken, nu of vroeger, bij de zaak. Doordat deze roman door de ik-persoon wordt verteld kijken we binnen in het diepste, het donkerste van zijn ziel. Het verhaal wordt hoe langer hoe beklemmender, grijpt je bij de keel, zit onder je vel. Iedereen in dit boek heeft wel een en ander te verbergen maar de berg is ook een personage, altijd aanwezig, dreigend en geheimen verh…Lees verder