Boek
Nederlands

Alleen in het donker

Luc Descamps (auteur), Marjolein Hund (illustrator)
+1
Alleen in het donker
×
Alleen in het donker Alleen in het donker
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De vader van Thomas is overleden. Zijn moeder krijgt een nieuwe vriend die bij hen in huis komt wonen. De handen van zijn stiefvader zitten erg los. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Alleen in het donker / Luc Descamps ; tek. Marjolein Hund
Auteur
Luc Descamps
Illustrator
Marjolein Hund
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2007
36 p. : ill.
ISBN
9789059323247

Besprekingen

De vader van Thomas is overleden. Zijn moeder krijgt een nieuwe vriend die bij hen in huis komt wonen. Helaas zitten de handen van deze Peter erg los en worden Thomas en zijn moeder regelmatig geslagen. Ook wordt Thomas vaak in een donkere kast opgesloten waar hij troost vindt bij de gesprekken die hij in gedachten voert met zijn overleden vader. Dun boekje waarin het verhaal van Thomas op een duidelijke, betrokken, maar niet sentimentele manier wordt verteld. De tekst van de korte hoofdstukken staat in tekstblokken in een brede zetspiegel; wel een ruime interlinie en een duidelijke lettertype. Geïllustreerd met enkele, paginagrote digitaal vervaardigde illustraties in donkere tinten, meestal afbeeldingen van Thomas, opgesloten in de kast. Goed te gebruiken in de bovenbouw bij projecten of groepsgeprekken over alcoholisme en mishandeling. Vanaf ca. 9 jaar.

Alleen in het donker

Thomas en zijn mama hebben veel verdriet na het overlijden van Thomas' papa. Maar wanneer zijn moeder Peter leert kennen, gaat het weer beter met haar. Thomas echter wordt steeds ongelukkiger. Nu Peter bij hen woont, wordt hij soms agressief, vooral wanneer hij gedronken heeft. Thomas wordt af en toe door Peter geslagen. Thomas durft op school niets te zeggen en ook zijn moeder zwijgt uit schaamte. Thomas wordt zelfs opgesloten in de donkere kast onder de trap. Daar hoort hij ook mama huilen omdat ze wordt geslagen. Hij is er erg bang zo in het donker. Maar hij ziet er zijn papa terug die met hem praat. Thomas probeert mama te overhalen weg te gaan bij Peter zodat ze weer gelukkig kunnen worden. En eindelijk durft mama naar de dokter te gaan, die ook aanraadt om naar de politie te gaan. En Thomas vertelt het aan zijn juf. Een heel emotioneel boek over een jongen die mishandeld wordt. Dit is een heel moeilijk onderwerp dat heel emotioneel wordt beschreven. Je hebt het gevoel dat dit ec…Lees verder

Over Luc Descamps

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Luc Descamps (Wilrijk, 27 april 1962) is een Belgisch schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken. Hij is met name bekend door de boekenreeks De donkere getallen, gericht op kinderen van 10 tot 14 jaar. Met het boek De donkere getallen III: de grot van Merlijn behaalde hij in 2007 de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ook schreef hij het boek: Kristal van hoop.

Biografie

Descamps studeerde moderne talen en werkte als leraar Nederlands, Engels en Duits. In 2001 bracht hij De dodelijke pijp uit. Daarna begon hij met het schrijven van de succesreeks De donkere getallen, waarvan begin 2020 het 8ste deel verscheen. Voor deze reeks is er interesse uit Amerika om hiervan een tv-reeks te maken. In het totaal schreef hij 54 boeken, waaronder acht gidsen. De boeken die hij schrijft zijn onder te verdelen in verschillende categorieën: waargebeurde verhalen, realistische verhalen, avonturen…Lees verder op Wikipedia