Boek
Nederlands

Onschuldig

Luc Deflo (auteur)
+1
Onschuldig
×
Onschuldig Onschuldig
In de reeks:
Genre:
Een zwangere inspecteur van politie krijgt haar eerste grote zaak: een seriemoordenaar die het heeft gemunt op alleenstaande, zwangere vrouwen.
Titel
Onschuldig / Deflo
Auteur
Luc Deflo 1958-2018
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2007
312 p.
ISBN
9789022318331

Besprekingen

Deflo: misdaad met ziel

Met Onschuldig, zijn zesde spannende roman, verwijdert Luc Deflo zich verder dan ooit van het centrum waar serieschrijvers als Pieter Aspe of researchfanaten als Bob Mendes zich bij voorkeur ophouden. In de marge van een onderzoek naar een reeks gewelddadige aanrandingen maakt Deflo niet alleen brandhout van de Belgische magistratuur, hij dringt tegelijkertijd dieper dan ooit door in de psyche van zijn voornaamste personages. Misdaadliteratuur met een inktzwart randje.

Zesde roman Onschuldig maakt brandhout van Belgisch gerecht

Bij het verschijnen van Kortsluiting, een boek over de kinderwens van een karaktergestoorde eenzaat, liet Mechelaar Deflo al duidelijk verstaan dat hij het onderscheid tussen thriller, spannende roman of roman tout court uiterst arbitrair vindt. Ook al gebruikt hij thrillerelementen, hij ziet zichzelf zeker niet als een eendimensionale misdaadauteur. Deflo wil vooral een goed verhaal vertellen, met personages die de lezer nog lange tijd bijblijven.

Onschuldig start met een reeks gewelddadige verkrachtingen, waarvan één met dodelijke afloop. Doordat speurder Dirk Deleu tijdelijk vanaf de zijlijn moet toezien, krijgt de zwangere rechercheur Nadia Mendonck de kans van haar leven. Zij wordt op het onderzoek gezet, maar komt daarbij voor een wel zeer onaangename verrassing te staan. Deleu is in alle staten en trekt, met de steun van onderzoeksrechter Jos Bosmans - zijn trouwe toeverlaat - ten oorlog. Maar ook voor…Lees verder

Friemelen aan de broekriem

Mark Cave en Deflo hebben met respectievelijk Draaikolk en Onschuldig een roman afgeleverd met een hoog soapgehalte. Pieter Aspe krijgt duidelijk navolging in de Vlaamse thrillerwereld.

Willem Frederik Hermans heeft ooit gezegd dat als er in een roman een mus van een dak valt dat een betekenis moet hebben. Ik citeer heel vrij, maar het komt erop neer dat elk detail van belang moet zijn, anders is het overbodig.
Mark Cave laat in zijn debuut Draaikolk zonder de minste reden heel wat dode mussen van de dakpannen vallen. Zo heeft hij het uitgebreid en in detail over de kledij van zijn personages, wat ze eten, de wijnen die ze drinken, het interieur van de kantoren. Nu is wat vulling in een misdaadroman niet per se slecht, maar laat ze dan toch goed bereid zijn. In dit geval is het Nederlands dat we meer dan 350 bladzijden voorgeschoteld krijgen ook al niet erg pittig.

De thriller gaat over fraude met beleggingsfondsen en is volgens de uitgever de eerste Vlaamse misdaadroman die zich afspeelt in de wereld van de 'haute finance'. Cave is zelf economist en zal dus wel weten waarover hij schrijft. Het probleem is dat je als auteur in eerste divisie moet spelen o…Lees verder

Verminkt en onschuldig

Luc Deflo en Patrick de Bruyn schreven elk een thriller waarin een man moet bewijzen dat hij het niet gedaan heeft. Twee boeken over een zoektocht naar waarheid in Vlaanderen.

Bressing wil een monument voor zijn dochter oprichten

Er is in Vlaanderen maar plaats voor één Aspe, zei de Brugse schrijver onlangs bij de start van de VTM-reeks op basis van zijn thrillers. Als er één auteur Aspe probeert naar de kroon te steken, dan is dat Luc Deflo. Aspe evenaren lukt hem vooralsnog niet, maar zijn thrillers belanden steevast in de boekentoptien. Onschuldig , het nieuwste boek in zijn reeks rond de Mechelse onderzoeksrechter Bosmans en inspecteur Deleu, heeft een relatief eenvoudige plot. Een perverse moordenaar heeft het op zwangere vrouwen gemunt. Karen Mendonck, collega en minnares van Deleu, bijt zich in het dossier vast, ook al omdat ze zelf zwanger is. Mendonck wordt gemolesteerd, raakt haar baby kwijt en belandt in coma in het ziekenhuis. Deleu, die al een paar boeken lang niet kan kiezen tussen zijn vrouw en zijn minnares, is de belangrijkste verdachte.

Er schort nogal wat aan dit boek. Om te beginnen doet de plot erg denken aan de beroemde…Lees verder

Onschuldig is Deflo's zesde thriller op nauwelijks vijf jaar tijd; de boeken worden steeds dikker en het vaste team, met als hoofdfiguren de rechercheurs Dirk Deleu en Nadia Mendonck, raakt onderhand goed ingeburgerd bij de ondertussen talloze fans.

Inspecteur Deleu is bij aanvang van het boek in ziekenverlof. De stress van de job en

vooral de gespannen situatie met zijn vrouw Barbara naar aanleiding van zijn liefdesrelatie met zijn collega Nadia Mendonck, maken dat hij even nog op non-actief staat wanneer het lijk van Martine van Hees wordt aangetroffen in haar rijtjeshuis in Mechelen. Uit de lijkschouwing blijkt dat de vrouw zwanger was en verkracht werd. Luttele tijd later wordt nog een zwangere vrouw verkracht, en een derde weet op het nippertje aan haar aanvaller te ontkomen. De politie heeft een vermoeden dat hier een psychopaat aan het werk is die het in de eerste plaats heeft gemunt op zwakke, alleenstaande vrouwen. Nadia Mendonck, zelf zwanger van... jawe…Lees verder
Een seriemoordenaar lijkt het op alleenstaande, zwangere vrouwen gemunt te hebben. Inspecteur Nadia Mendonck van de Mechelse politie krijgt haar eerste zaak en wil zichzelf bewijzen. Terwijl ze een aannemelijke verdachte op het spoor is, wordt ze zelf verkracht. De verdachte blijkt een vals spoor te zijn en nieuwe, forensische aanwijzingen leiden naar haar voorlopig uitgerangeerde ex-partner en vader van haar kind, inspecteur Deleu. Zesde misdaadboek van de Vlaamse auteur met dezelfde hoofdpersonages. Ondanks een niet bijster originele plot en enkele onwaarschijnlijkheden in het politie-onderzoek, is dit toch een sterke thriller vooral vanwege de sterke personages waarbij vooral Deleu eruit komt als een innerlijk verscheurd mens die moet kiezen tussen vrouw en minnares. Door zijn trefzekere schrijfstijl zit er een razendsnel tempo in deze thriller. Normale druk.

Over Luc Deflo

CC BY 3.0 - Foto van/door Filip Naudts

Luc Deflo (Mechelen, 27 februari 1958 – aldaar, 26 november 2018) was een Vlaams schrijver.

Loopbaan

Luc Deflo debuteerde in 1999 met Naakte zielen, zijn eerste psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans. Na zeven thrillers rond Bosmans en Deleu, ging Deflo voor een nieuwe uitdaging. Weerloos (2005) was het begin van een nieuwe reeks met Cel 5 in de hoofdrol, vijf speurders op zoek naar verdwenen kinderen. Behalve boeken heeft Luc Deflo ook toneelstukken, luisterspelen en scenario’s geschreven.

Er waren plannen om zijn debuutroman Naakte zielen te verfilmen, maar uiteindelijk ging dat project niet door.

Privé

Luc Deflo was gehuwd met schrijfster Sormaria Marchan en woonde in Brussel. Naast het schrijverschap was hij organisatieadviseur bij KBC Groep. Hij overleed op 60-jarige leeftijd in het AZ Sint-Maarten in zijn…Lees verder op Wikipedia