Boek
Nederlands

Van het IJzeren Gordijn tot het fundamentalisme : internationale tegenstellingen na 1945

Luc De Vos (auteur)

Van het IJzeren Gordijn tot het fundamentalisme : internationale tegenstellingen na 1945

In de reeks:
Titel
Van het IJzeren Gordijn tot het fundamentalisme : internationale tegenstellingen na 1945
Auteur
Luc De Vos 1946-
Taal
Nederlands
Editie
2de, herz. dr.
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 1999
414 p. : ill.
ISBN
90-6152-708-2

Besprekingen

Met de nadruk op de militaire en diplomatieke aspecten worden alle belangrijke conflicten tussen 1945 en 1998 beschreven. Het boek bestaat uit twee delen: 1945-1973 en 1973-1990. Binnen deze periodes is een onderverdeling gemaakt langs drie krachtlijnen: de tegenstelling Oost-West, de tegenstelling Noord-Zuid, en de ontwikkeling van de economische polen Noord-Amerika, Europa, Zuidoost-Azië. In een epiloog worden de conflicten in de periode tussen 1990 en 1998 behandeld. Luc de Vos, officier en historicus, is hoogleraar aan de Koninklijke Militaire School en aan de universiteit van Leuven. Het boek is een poging een historisch overzicht te geven in de relaties tussen staten en volkeren, met de bedoeling inzicht in de samenhang te geven. De schrijver slaagt daar redelijk in door zijn beschrijvende stijl, de vele onderwerpen die hij behandelt en de uitgebreide index voor plaats- en persoonsnamen. Hierdoor is het boek goed bruikbaar als studie- en naslagboek. In deze tweede druk zijn ook …Lees verder

Over Luc De Vos

Luc De Vos (Oostende, 1946) is een Vlaams hoogleraar. Van opleiding is hij licentiaat Geschiedenis en doctor in de Letteren en de Wijsbegeerte.

De Vos is buitengewoon hoogleraar Belgisch Buitenlands Beleid aan de Katholieke Universiteit Leuven en gewoon hoogleraar Krijgsgeschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, waar hij ook departementshoofd van het departement "Conflictstudies" is. Daarnaast is hij voormalig majoor van de Belgische krijgsmacht. Hij was destijds gestationeerd in West-Duitsland.

De Vos wordt door Vlaamse media dikwijls gevraagd commentaar te leveren bij militaire gebeurtenissen. Hij was van 2000 tot 2010 president van de International Commission of Military History (ICMH). Op 4 juli 2012 ging Luc De Vos met emeritaat.

Publicaties (selectie)