Boek
Nederlands

Langs velden van eer : belangrijke plaatsen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Luc De Vos (auteur), Richard Holmes (auteur)
+1
Langs velden van eer : belangrijke plaatsen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog
×
Langs velden van eer : belangrijke plaatsen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog Langs velden van eer : belangrijke plaatsen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Langs velden van eer : belangrijke plaatsen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Titel
Langs velden van eer : belangrijke plaatsen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog
Auteur
Luc De Vos 1946- Richard Holmes
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2006
166 p. : ill.
ISBN
90-5826-421-1

Besprekingen

De Belg Luc De Vos en de Brit Richard Holmes, zijn beiden gespecialiseerd in militaire geschiedenis. In dit boek geven ze een helder en boeiend overzicht van enkele veldslagen uit zowel de Grote Oorlog als de Tweede Wereldoorlog.

Elk hoofdstuk is op dezelfde wijze ingedeeld: een inleiding die de context van de campagne uiteenzet, een groter beschrijvend gedeelte over het verloop van de strijd, een beschouwing van de gezichtspunten en stellingen. Aandacht wordt besteed aan het veranderende wapentuig en de wijzigingen in stijl van bevelvoering. Steeds doen de auteurs een beroep op particuliere en officiële oorlogsverslagen, teneinde de lezer een zo duidelijk en globaal mogelijk beeld te schetsen. Interessant is dat de lezer wordt uitgenodigd de slagvelden te bezoeken om zich een zo realistisch mogelijk beeld te vormen van de strijd in een omgeving die nog steeds de littekens vertoont van het oorlogsgeweld. Kaarten en plattegronden werden eveneens in dit overzicht opgenomen.
Lees verder
De Belg Luc De Vos en de Brit Richard Holmes zijn beiden gespecialiseerd in militaire geschiedenis. In dit heldere en boeiende boek brengen zij verslag uit over de omstandigheden, de locatie, de aangewende middelen en strategie, en de gevolgen van zeven doorslaggevende veldslagen uit zowel de Eerste en Tweede Wereldoorlog, bv. de Somme 1916, Ieper 1914-1918, Operatie Goodwood 1944 (bij de veldslagen aan de IJzer (1914) en rond Bastogne (1944-1945) putte Luc De Vos gedeeltelijk uit zijn recente boek Strategie & tactiek). Elk hoofdstuk zet de context van de veldslag uiteen, beschrijft het verloop van de strijd en beschouwt diverse gezichtspunten en stellingen. Aandacht wordt vooral besteed aan het veranderende wapentuig en de wijzigingen in de bevelvoering. Er wordt vaak geciteerd uit particuliere en officiële oorlogsverslagen. Uitgaande van de littekens en herdenkingsplaatsen in het hedendaagse landschap wordt de lezer uitgenodigd deze slagvelden te bezoeken. Het boek werd voorzien van…Lees verder

Over Luc De Vos

Luc De Vos (Oostende, 1946) is een Vlaams hoogleraar. Van opleiding is hij licentiaat Geschiedenis en doctor in de Letteren en de Wijsbegeerte.

De Vos is buitengewoon hoogleraar Belgisch Buitenlands Beleid aan de Katholieke Universiteit Leuven en gewoon hoogleraar Krijgsgeschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, waar hij ook departementshoofd van het departement "Conflictstudies" is. Daarnaast is hij voormalig majoor van de Belgische krijgsmacht. Hij was destijds gestationeerd in West-Duitsland.

De Vos wordt door Vlaamse media dikwijls gevraagd commentaar te leveren bij militaire gebeurtenissen. Hij was van 2000 tot 2010 president van de International Commission of Military History (ICMH). Op 4 juli 2012 ging Luc De Vos met emeritaat.

Publicaties (selectie)