Levensverhaal van de Birmese verzetsstrijdster en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede Aung San Suu Kyi die vijftien jaar in huisarrest verbleef ook toen haar echtgenoot in Engeland overleed.
Titel
The lady
Regisseur
Luc Besson
Componist
Eric Serra
Acteur
Michelle Yeoh David Thewlis
Taal
Engels
Uitgever
Cinéart, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2011
Speelduur
122 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5414939231810
mooov

Besprekingen

Franse biopic uit 2011 van Luc Besson (Léon; The fifth element; Joan of Arc) met Michelle Yeoh, David Thewlis e.a. Aung San Suu Kyi vertrekt uit Engeland, waar ze getrouwd is met de Britse Michael Aris en twee zonen heeft, om voor haar zieke moeder te zorgen in het afgesloten Myanmar (Birma). In Myanmar besluit ze te blijven en zich in te zetten voor de vrijheidsstrijd. Na vijftien jaar huisarrest en het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede lijkt haar strijd resultaat gekregen te hebben met anno 2012 meer democratie en openheid. De pers is niet erg positief en over het algemeen vindt men de film te oppervlakkig en te lang duren. Jann Ruyters (Trouw 19-1-’12): ‘Besson maakt van het levensverhaal van Aung San Suu Kyi een tragisch liefdesverhaal over de dappere vrouw en begripvolle echtgenoot. Zijn hagiografie graaft echter niet diep in de Birmese politiek, noch in het effect van jarenlang huisarrest.’ Coen van Zwol (NRC 18-1-’12) geeft slechts 2 (van 5) balletjes: ‘(…) De Franse acti…Lees verder

Over Luc Besson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Luc Paul Maurice Besson (Parijs, 18 maart 1959) is een Franse filmregisseur, -schrijver en -producent.

Carrière

Besson schreef op zijn zestiende de eerste versie van wat uit zou groeien tot de film The Fifth Element. Hij wilde vooral aantonen dat de Franse cinema tot meer in staat is dan tot wat hij beschouwt als pseudo-intellectuele films.

Van 1976 tot 1982 deed Besson diverse werkzaamheden in de filmindustrie. In deze jaren maakte hij ook reclame, korte films (onder andere L'Avant Dernier in 1981) en promotiefilms voor liedjes. Uiteindelijk kreeg hij zijn eigen productiebedrijf: Les Films De Dauphins.

In zijn carrière ontwierp hij onder andere een lichtgewichtcamera en heeft hij het gebruik van de Louma-kraan verder ontwikkeld.

Besson vocht tegen de regels en de overtuigingen die door producenten en distributeurs werden opgelegd. Hij wil via zijn eigen fi…Lees verder op Wikipedia