Dvd
Frans

Ascenseur pour l'échafaud

Louis Malle (regisseur), Noël Calef (naar het werk van), Miles Davis (componist)
Oorlogsveteraan Julien en zijn minnares Florence besluiten er samen vandoor te gaan en hebben een perfect plan uitgedokterd. Julien zal Florences echtgenoot vermoorden en een zelfmoord ensceneren. Maar alles verloopt anders dan gepland in deze film noir.
Titel
Ascenseur pour l'échafaud
Regisseur
Louis Malle
Naar het werk van
Noël Calef
Componist
Miles Davis 1926-1991
Acteur
Jeanne Moreau 1928-2017 Lino Ventura Maurice Ronet
Taal
Frans
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Lumière, 2005
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1957
Speelduur
90 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands Gerestaureerd beeld en geluid
EAN
8713053009402
CDR
HFD0297
mooov

Besprekingen

De invloedrijke Franse regisseur Louis Malle (1932-1995) begon zijn carrière als assistent van oceanograaf Jacques Cousteau. De thriller Ascenseur pour l'échafaud (Lift naar het schavot) uit 1957 was zijn speelfilmdebuut en tevens de doorbraak van de latere steractrice Jeanne Moreau (Jules et Jim, À demain). Het verhaal gaat over een vrouw en haar minnaar, die besluiten haar echtgenoot te vermoorden, waarbij echter van alles fout gaat. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 1/2 ster: '(...) Ingenieuze intrige is minst belangrijke aspect van film die speelfilmdebuut van Malle was, in stijl die op nouvelle vague vooruitliep (...)'. De muziek die jazzmuzikant Miles Davis bij de beelden improviseerde, werd later beroemd. Als extra een interview met René Urtreger, pianist van het Miles Davis Kwintet. Het begeleidende boekje bevat degelijke informatie over de regisseur.

Over Louis Malle

Louis Malle (Thumeries, 30 oktober 1932 – Los Angeles, 23 november 1995) was een Frans filmregisseur. Malle was een veelzijdig regisseur, die probeerde nooit zichzelf te herhalen en werkte in een grote verscheidenheid aan genres en stijlen. Hij schuwde hierbij taboes niet. Hij wordt geregeld geassocieerd met de Franse nouvelle vague, maar behoort hier niet toe.

Biografie

Louis Malle werd geboren in een van de rijkste families van Frankrijk. Hij kreeg een streng katholieke opleiding. Eerst studeerde hij aan het jezuïetencollege van Fontainebleau, later politicologie aan de Sorbonne. Tussen 1951 en 1953 studeerde hij voor filmmaker aan het IDHEC.

Carrière

Na het afstuderen nam hij een tweetal korte films op. Hij kreeg vrij snel na het afstuderen een aanbod van oceanograaf en documentairemaker Jacques-Yves Cousteau om mee te reizen op zijn schip, de …Lees verder op Wikipedia