Boek
Nederlands

Het stof dat van dromen valt : roman

Louis De Bernières (auteur), Auke Leistra (vertaler), Atty Mensinga (vertaler)
Het leven van de gegoede Britse familie McCosh en hun buren verandert enorm door en na de Eerste Wereldoorlog.
Titel
Het stof dat van dromen valt : roman
Auteur
Louis De Bernières
Vertaler
Auke Leistra Atty Mensinga
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The dust that falls from dreams
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2016
583 p.
ISBN
9789029504843 (paperback)

Besprekingen

Deze lijvige roman behelst het leven van een redelijk welvarend Engels gezin met vier dochters gedurende het eerste kwart van de twintigste eeuw, samen met dat hun van beide buurgezinnen met in totaal vijf jongens. De bepalende gebeurtenis in die periode is natuurlijk de Eerste Wereldoorlog: de jongens nemen dienst en komen in de loopgraven of bij de luchtmacht terecht, de meisjes worden verpleegster of proberen zich op andere wijze nuttig (of niet) te maken. In de tijd daarna blijkt pas hoezeer eenieder door de oorlog veranderd is en hoe de overlevenden moeten omgaan met het verlies van de gesneuvelden. Hun verliefdheden, hun maatschappelijke carrières en hun persoonlijke problemen vormen daarbij een onontwarbaar geheel. Uitgebreide familiekroniek met enerzijds een groot aantal personages die op knappe wijze allemaal uitgebreid aan bod komen, anderzijds een indringend portret van de gruwelen van de loopgravenoorlog. Knap geschreven en duidelijk doorvoeld, maar ook wel braaf omdat ech…Lees verder

Over Louis De Bernières

CC BY 2.0 - Foto van/door Taken by Flickr user Walnut Whippet. [1]

Louis de Bernières (Londen, 8 december 1954) is een Brits romanschrijver.

Hij heeft een groot aantal werken op zijn naam staan, waarvan zijn vierde, Captain Corelli's Mandolin, het bekendste is.

De Bernières ging op 18-jarige leeftijd in het leger, maar vertrok daar al na vier maanden. Een grote verscheidenheid aan baantjes volgde daarop. Hij vertrok naar Zuid-Amerika, waar hij onder andere werkte als monteur en als cowboy in Colombia en Argentinië.

Zijn eerste drie romans (The War of Don Emmanuel's Nether Parts (1990), Señor Vivo and the Coca Lord (1991) en The Troublesome Offspring of Cardinal Guzman (1992) werden naar eigen zeggen geïnspireerd door zijn ervaringen in Colombia en door de schrijver Gabriel García Márquez.

In 1993 werd De Bernières gerekend tot de 20 beste jonge Britse romanschrijvers. Het jaar daarop verscheen Captain Corelli's Mandolin, waarmee hij de Commonwealth Writers Prize for Best Book w…Lees verder op Wikipedia