Boek
Nederlands

Het boompje

Loek Koopmans (auteur)
+1
Het boompje
×
Het boompje Het boompje
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het boompje is niet blij met zijn stekelige naaldjes. Hij wenst tot drie keer nieuwe blaadjes, maar daar wordt hij niet gelukkiger van. Wel van een ster tussen zijn takken. Prentenboek met realistische aquarellen in aardetinten. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Bomen, Anders zijn
Titel
Het boompje
Auteur
Loek Koopmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Zeist: Christofoor, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789062381258

Besprekingen

Het boompje is een typische Christofooruitgave: een zeer klassiek en wat zeemzoeterig prentenboek met feeërieke illustraties. De hoofdfiguur is een klein boompje dat niet tevreden is met hoe het eruit ziet. Hij heeft naaldjes en daar houdt hij niet van, dus wenst hij blaadjes van goud en hij krijgt ze nog ook. Maar 's nachts komt een man zijn blaadjes stelen en blijft het boompje kaal achter in het bos.

Het boompje is een typisch sprookje waarbij het hoofdpersonage drie maal iets wenst, tot het inzicht komt dat hij tevreden moet zijn met wat hij heeft en daar vervolgens voor wordt beloond. Vanuit dit standpunt bekeken is het verhaaltje best oké, vooral wanneer je weet dat het gaat om een bewerking van een gedicht van Friedrich Rückert. Maar het feit dat de Duitse dichter in de 18e eeuw werd geboren is geen excuus voor de krakkemikkige tekst. Jammer genoeg was de oorspronkelijke tekst niet te vinden, (andere gedichten van zijn hand zijn veel bekender), dus viel ni…Lees verder
Het boompje is niet blij met zijn stekelige naaldjes. Hij wenst achtereenvolgens gouden, glazen en groene blaadjes, maar die hebben allemaal nare gevolgen. Boeiende, sprookjesachtige raamvertelling waarin aan het einde een moeder aan haar kinderen en poes dit reeds gelezen verhaal vertelt over het boompje dat zo graag heel mooi wilde zijn. Het prentenboek bevat steeds dezelfde paginagrote, natuurgetrouwe, gedetailleerde illustraties van het boompje tussen de grotere bomen in zachte, wisselende waterverfkleuren, doorlopend over twee pagina's met tekst op de gekleurde ondergrond. Verhaal in korte zinnen met dialoog en herhalingseffect en aandacht voor gevoel. Verzorgde uitgave door groot opgezette afbeeldingen, ook geschikt voor gebruik in groepen. Van deze prentenboekenmaker verscheen ook 'Kuiken en Muis op stap'*. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Loek Koopmans

Loek Koopmans (Haarlem, 1943) is een Nederlands illustrator.

Biografie

Jeugd en opleiding

Loek Koopmans werd geboren in Haarlem maar groeide op in Arnhem. Hij wist als kind af aan dat hij tekenaar wilde worden. Koopmans bleef wegens leerproblemen een extra jaar op de basisschool zitten. Hierna ging hij naar de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem waar hij een opleiding deed tot grafisch ontwerper. Hij werkte hierna een tijdje bij een reclamebureau.

Werkzaamheden

In 1972 werd Koopmans freelance illustrator en bogen met het maken van tekeningen voor de tijdschriften "Okki", "Taptoe" en "Bobo" en maakte daar naast ook educatieve boeken. Later begon hij ook met het maken van illustraties voor prentenboeken. Ook maakt hij vele schilderijen, zowel stillevens als portretten en ruimtelijk werk. Koopmans maakt eveneens illustraties voor zow…Lees verder op Wikipedia