Boek
Nederlands

Dierbaar : roman

Linn Ullmann (auteur), Lucy Pijttersen (vertaler)
Titel
Dierbaar : roman
Auteur
Linn Ullmann
Vertaler
Lucy Pijttersen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Det dyrebare
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2013
301 p.
ISBN
9789085424468 (paperback)

Besprekingen

In een groot huis op het Noorse platteland trekt Jon Dreyer zich terug om uit zijn writer’s block te raken. Zijn vrouw Siri en hij hebben twee dochtertjes voor wie tijdelijk een oppas wordt geregeld, de negentienjarige Mille. Het huis wordt verder bewoond door de dronken moeder van Siri, en haar vriendin Irma, een onhandelbare bejaarde.
Jon krijgt de hele zomer lang niets op papier en begint heel onschuldig te flirten met Mille. Op een mistige avond wordt een tuinfeest georganiseerd voor Siri’s moeder. Na een onterecht verwijt van Siri besluit Mille een eindje te gaan wandelen. Ze keert nooit meer terug. Linn Ullmann laat de roman beginnen met de ontknoping van haar verdwijning. Een paar jongetjes uit de buurt zoeken onder een boom een schat, maar stuiten op haar haastig begraven lichaam.
Uiteraard wordt er wel eens naar The Shining verwezen, en ook Lolita is nooit veraf. Omdat er tussen zowat alle personages in de roman onuitgesproken conflicten sluimeren, bul…Lees verder
Jongetjes die hun begraven schat toch niet aan de eeuwigheid willen prijsgeven, proberen deze in het bos terug te vinden, maar stuiten bij het opgraven op het lichaam van de 19-jarig Mille, die al twee jaar wordt vermist. Het is ook haar verhaal, maar het is vooral het verhaal van de breekbare verhouding tussen Siri, die met haar restaurants probeert de kost te verdienen en man Jon, die lijdt aan een writer’s block (ziet geen kans zijn trilogie af te maken), hun twee dochters en de opnieuw aan de drank geraakte moeder (die zich na de verdrinkingsdood van haar zoontje onttrok aan haar gezin). De Noorse Linn Ullmann (1966, dochter van Liv Ullmann en Ingmar Bergman, romanschrijfster en journaliste) componeerde een boeiende roman waarin alle draadjes van het verhaal vanuit iedere invalshoek perfect bij elkaar komen. Mede door de mooie vertaling geniet de lezer van een moderne Scandinavische familiegeschiedenis (enigszins in de trant van 'Festen') met onderhuidse spanning, vermoedens van o…Lees verder

Over Linn Ullmann

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Agnete Brun

Linn Ullmann, eigenlijk: Karin Beate Ullmann (Oslo, 9 augustus 1966) is een Noors auteur en journalist. Ullmann werd geboren in Oslo, maar groeide op in New York. Voordat haar boeken werden uitgegeven was ze literatuurcriticus. Ullmann is mede-oprichter van de international artist residency foundation The Bergman Estate op Fårö. In 2011 zat ze in de jury van het Filmfestival van Cannes.

Ze is de dochter van de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman en de Noorse actrice Liv Ullmann. Linn Ullmann is getrouwd met de Noorse auteur Niels Fredrik Dahl en heeft vier kinderen.

Werk

  • Men jeg bor her ennå: norsk samtid i prosa (ed), anthologie over hedendaagse Noorse literatuur, Oslo 1997
  • Profession: Director. Arne Skouen and his films, Norwegian Film Institute Publications Series No. 8, Oslo 1998
  • Før du sovner, roman, Tiden Norsk Forlag 1998. Nederlandse vertaling: `Voor je gaat sla…Lees verder op Wikipedia