Boek
Nederlands
De auteur kijkt terug op haar jeugd als kind van twee beroemde ouders: regisseur Ingmar Bergman en actrice/regisseuse Liv Ullmann.
Titel
De rustelozen
Auteur
Linn Ullmann
Vertaler
Lucy Pijttersen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
De urolige
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, © 2016
350 p.
ISBN
9789048834921 (hardback)

Besprekingen

Linn Ullmann (1966) is de dochter van regisseur Ingmar Bergman en actrice/regisseuse Liv Ullmann. 'De rustelozen' is haar zesde boek in een Nederlandse vertaling. Het is een vlechtwerk van herinneringen, documentatie en bespiegelingen. Toen haar vader 87 was, maakten ze samen een plan om een boek te schrijven over oud worden. Twee jaar lang bespraken ze de plannen en toen stierf haar vader. Ullmann beschrijft hoe haar vader vergeetachtig werd en steeds meer woorden kwijtraakte. Ze interviewde hem voor hun project, maar dat ging moeizaam. De bandopnames heeft ze jarenlang niet aangeraakt. Nu is het vader-dochterproject de kern van een rusteloos familieverhaal, waarin Ullmann ook terugkijkt op haar jeugd als kind van twee beroemde ouders. Het boek bevat veel verwijzingen naar film, muziek en literatuur. Jong en onzeker of oud en vergeetachtig, daar gaat het hier over. Geschreven met afstand, maar zonder schroom voor diepe emoties huppelt Ullmann bewonderenswaardig virtuoos door de tijd…Lees verder

Over Linn Ullmann

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Agnete Brun

Linn Ullmann, eigenlijk: Karin Beate Ullmann (Oslo, 9 augustus 1966) is een Noors auteur en journalist. Ullmann werd geboren in Oslo, maar groeide op in New York. Voordat haar boeken werden uitgegeven was ze literatuurcriticus. Ullmann is mede-oprichter van de international artist residency foundation The Bergman Estate op Fårö. In 2011 zat ze in de jury van het Filmfestival van Cannes.

Ze is de dochter van de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman en de Noorse actrice Liv Ullmann. Linn Ullmann is getrouwd met de Noorse auteur Niels Fredrik Dahl en heeft vier kinderen.

Werk

  • Men jeg bor her ennå: norsk samtid i prosa (ed), anthologie over hedendaagse Noorse literatuur, Oslo 1997
  • Profession: Director. Arne Skouen and his films, Norwegian Film Institute Publications Series No. 8, Oslo 1998
  • Før du sovner, roman, Tiden Norsk Forlag 1998. Nederlandse vertaling: `Voor je gaat sla…Lees verder op Wikipedia