Boek
Nederlands
Sylvie is jaloers. Sinds haar broer Sep bij een professionele club voetbalt, vindt iedereen hem reuze interessant. Zelfs haar eigen vrienden laten haar in de steek. Daarom doet Sylvie een verschrikkelijke wens. Ze heeft al snel spijt, maar gelukkig kent kok Trom een geluksrecept.
Onderwerp
Koken, Vriendschap
Leesniveau
AVI 7, AVI E5, AVI M6
Titel
De wentelwens
Auteur
Linda Vogelesang
Illustrator
Natascha Stenvert
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2012
116 p. : ill.
ISBN
9789021670805 (hardback)

Besprekingen

Jelmer en Baris hebben niet op Sylvie gewacht na schooltijd. Ze wilden bij Sep zijn, Sylvies broer. Sep is immers een heel goede voetballer en speelt bij een echte voetbalclub. Daarom is Sylvie boos en doet ze een gemene wens, waar ze echter al snel veel spijt van heeft. Kan ze met de recepten van kok Trom de wens nog ongedaan maken?
De wentelwens is een spannend verhaal vol herkenbare gevoelens: van boosheid over jaloezie tot verdriet. Elk hoofdstuk begint met een titel die al direct een tipje van de sluier oplicht over wat er gaat gebeuren.
Het verhaal wordt verteld vanuit een personaal perspectief: je volgt Sylvie en weet wat zij denkt en doet. Van de andere personages weet je minder, waardoor een zekere spanning opgebouwd wordt.
Linda Vogelesang gebruikt meermaals alliteraties als ‘kletskoppen’, ‘pimpelpaars’ en ‘berebelangrijk’. Ook rijm en metaforisch taalgebruik komen voor: ‘Mijn spieren klieren’, ‘De eerste traan floept naar buiten. Binnen een paar telle…Lees verder
Sylvie is best jaloers op haar oudere broer Sep die zo goed is, dat hij bij FC Hasseldijck mag spelen. Sylvies vriendjes hebben meer aandacht voor hem dan voor haar. Gelukkig kan ze haar verdriet een beetje kwijt bij Trom, de jonge eigenaar van Kookschool Appeltje Eitje. Als Sep en Sylvie door een toeval ieder een wens mogen doen, wenst Sylvie in stilte dat Seps aanstaande voetbaltoernooi in Milaan niet doorgaat. Maar dan gebeurt er iets naars met hem en krijgt ze erge spijt. Tweede deel in de serie 'Kookschool Appeltje Eitje'*, die gekenmerkt wordt door een vlotte schrijfstijl en een ongecompliceerde verhaallijn. De vrolijke omslagillustratie is daarom ook exemplarisch voor de inhoud van het boek. Soms zijn de kinderen wel erg lief en aardig voor elkaar, maar dat hoort wellicht ook bij een sterk wensvervullend verhaal waarin ook de hevig verliefde Trom zijn eigen wentelwens vervuld ziet worden. De illustraties in zwart-wit met grijstinten zijn deels getekend en deels collages van bew…Lees verder

De wentelwens

Sylvie is een meisje met twee hobby’s: voetballen en koken. Jelmer en Baris zijn haar twee beste vrienden en die beoefenen dezelfde hobby’s. Toch kijken de twee jongens de laatste tijd meer op naar Sep, de broer van Sylvie. Hij is iets ouder en speelt sinds kort bij een professionele voetbalploeg.
In haar kookclub vindt Sylvie een luisterend oor bij Trom. Deze leidt de jeugdige kookclub en helpt Sylvie over haar jaloezie heen. Daarvoor maakt hij gebruik van wenskoekjes: verwijzing naar de titel van het boek. Sylvie tracht Trom dan weer te helpen met zijn verliefdheid op een jongedame waar hij niet voor uit durft te komen.
We volgen eigenlijk twee verhaallijnen: enerzijds hoe Sylvie met haar jaloersheid ten opzichte van haar broer omgaat en anderzijds Troms verliefdheid op een lieve dame van een boekenwinkel. Deze twee lopen door elkaar en worden wat onhandig met elkaar verbonden. Jammer, want in het taalgebruik werd wel rekening gehouden met de jonge doelgroep.
Achte…Lees verder

Suggesties