Boek
Nederlands

Socrates en de stenen

Linda Van Mieghem (auteur), Ludwin Schouten (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als Socrates de woestijn intrekt, vertellen enkele grote stenen hem dat het de schuld van de mensen is dat het niet meer regent. Hij moet maar een oplossing zoeken. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Fantaseren, Filosofie
Titel
Socrates en de stenen / Linda van Mieghem ; met tek. van Ludwin Schouten
Auteur
Linda Van Mieghem
Illustrator
Ludwin Schouten
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2002
131 p. : ill.
ISBN
9789059080195

Besprekingen

Socrates (9) woont in een dorpje aan de rand van de woestijn. Zijn naam is hij beu: iedereen verwacht wijsheid van hem. Hij houdt van de oprukkende woestijn, maar de andere dorpsbewoners zijn er bang voor, vooral voor de Stenen, een formatie kwaadaardige grote rotsen, die volgens de overlevering de droogte in de streek gebracht hebben. De woestijngevaren blijken ook uit de verhalen over Socrates' grootoom Christobal, die een tocht naar de rotsen niet overleefde, en over de schilder Nico, maanden geleden vertrokken naar de rotsen is en nog altijd niet terug. Socrates trekt de woestijn in om Nico te zoeken én om iets verschrikkelijk onwijs te doen, zodat hij niet meer Socrates hoeft te heten. Vergezeld van de hardnekkige vlieg Buzz raakt hij tot bij de Stenen. Die laten hem niet meer gaan. Telkens als hij weg wil, trekken ze een muur van wervelend zand rond hem op. Ze zijn woedend op de mensen omdat die met het groen ook de regen uit de streek weggehaald hebben, waardoor ook zij dor en …Lees verder
Wanneer de 10-jarige Socrates door de woestijn naar een stel grote stenen loopt om zijn vriend te zoeken, merkt hij dat de stenen zeer vijandig reageren. De stenen zeggen dat het nooit meer regent omdat de mensen alle bomen hebben gekapt. Min of meer door toedoen van Socrates komt er weer water vanuit de diepte naar boven. Het verdampende water vormt wolken, die weer regen zullen brengen. Dankbaar blazen de rotsen Socrates naar huis. Het wereldprobleem water wordt op een aardige manier verbeeld: de nietige mens tegenover de natuur waarbij de mens door zijn verstand te gebruiken kan helpen om het natuurlijk evenwicht te herstellen. Enigszins sprookjesachtig, niet alledaags verhaal, ondersteund door sfeervolle paginagrote zwartwitte tekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.

Suggesties