Boek
Nederlands

Chocolade en limoen : over kokette en andere kakkerlakken

Lieve Pultau (auteur), Ellen Cornelis (illustrator)
+1
Chocolade en limoen : over kokette en andere kakkerlakken
×
Chocolade en limoen : over kokette en andere kakkerlakken Chocolade en limoen : over kokette en andere kakkerlakken

Chocolade en limoen : over kokette en andere kakkerlakken

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Het kakkerlakje Tella moet afvallen en allerlei moeilijke proeven doen om Miss Afval te kunnen worden. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Chocolade en limoen : over kokette en andere kakkerlakken / Lieve Pultau ; met ill. van Ellen Cornelis
Auteur
Lieve Pultau
Illustrator
Ellen Cornelis
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2006
50 p. : ill.
ISBN
90-5908-185-4

Besprekingen

Lieve Pultau kiest in Chocolade en limoen voor een ongewoon dier als hoofdpersonage, Tella de kakkerlak. Het hele verhaal speelt zich vanuit de leefwereld van kakkerlakken af, die overigens in onze suikerpotten en in onze ijskasten ("het Koude Dorp") wonen, en ons beschrijven als Giganten. Voor het overige lijkt het doen en denken van deze kakkerlakken zich volledig op mensenniveau af te spelen: ze hebben missverkiezingen, gaan zwemmen of hardlopen, worden verliefd etc. Dat vraagt toch wel een zeker inlevingsvermogen en begrip van de lezer, om zich dat allemaal bij kakkerlaken te kunnen voorstellen. Gelukkig helpen de vrolijke zwartwittekeningen van Ellen Cornelis daar een handje bij.

Mooi en slank willen zijn, verliefdheid en jaloezie: dat zijn de kernthema's van dit verhaal. Tella wil aan een missverkiezing ('Miss Afval' deelnemen, om indruk te maken op de stoere Perrie, maar daarvoor moet ze eerst heel wat gewicht kwijtraken. Ze gaat op dieet en intensief sporten, maa…Lees verder
De kakkerlak Tella doet mee aan de Miss Afval verkiezing. Om gewicht kwijt te raken moet ze vooral veel bewegen buiten de suikerpot waar ze woont. Daarnaast moet ze allerlei moeilijke proeven afleggen. Een ietwat onnozel verhaaltje, waarvan niet direct duidelijk is dat het over een kakkerlakje gaat. Het verhaal overtuigt nergens en is soms moeizaam te volgen. De korte hoofdstukken en zinnen zijn duidelijk bedoeld voor jonge zelfstandige lezers, maar de woordkeus is niet altijd eenvoudig ('weemoedig'). Sommige uitdrukkingen zijn onbekend: 'van het snellen klepperen zijn slippers en wappert zijn fluitje rond zijn oren'. Waarschijnlijk komt het verhaal het best tot zijn recht als het wordt voorgelezen, al ontbreekt het dan aan voldoende spanning. Geïllustreerd met aardige cartoonachtige zwart-witte tekeningen van kakkerlakjes. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Chocolade en limoen

Net als in de mensenwereld draait een missverkiezing bij de kakkerlakken om schoonheid. Die schoonheid moet dan ook nog eens gepaard gaan met een slanke lijn, sportiviteit en intelligentie. Tella valt volledig af op slanke lijn en sportiviteit, maar toch wil ze graag deelnemen, vooral om indruk te maken op knappe Perrie. Lijnen, gaan sporten, verhuizen (in de suikerpot wonen is niet meteen bevorderlijk voor de lijn), … niets is haar teveel. Leno wordt haar persoonlijke trainer en na verloop van tijd voelt Tella wel iets meer voor hem. En dan breekt de dag van de wedstrijd aan … ‘Chocolade en limoen’ brengt een erg menselijk verhaal met bijhorende moraal. Uiteindelijk is het niet hoe je eruit ziet dat telt, maar wie je bent. De mensenwereld op kakkerlakkenmaat doet soms grappig aan, maar ‘hilarisch’ zoals op de achterflap vermeld, zou ik het op geen enkel moment durven noemen. De illustraties dragen wel bij tot de humor van het verhaal en slagen er in om in puur zwart-wit toch schattig…Lees verder