Boek
Nederlands

Straftijd : getuigenissen van mijn lief, mijn kind, mijn ma, mijne chef en ik

Straftijd : getuigenissen van mijn lief, mijn kind, mijn ma, mijne chef en ik

Titel
Straftijd : getuigenissen van mijn lief, mijn kind, mijn ma, mijne chef en ik
Auteur
Lieve Blancquaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Brussel: Globe, 2006
196 p. : ill.
ISBN
90-8679-055-0

Besprekingen

[Straf]tijd bestaat uit 22 hoofdstukken waarin 22 mensen vertellen over hun leven in en met de gevangenis. Het zijn getuigenissen in woord en beeld van 'mijn lief, mijn kind, mijn ma, mijne chef en ik'. In drie afzonderlijke delen vertellen achtereenvolgens de gedetineerden, de familie en het personeel hun verhaal.

Vele verhalen worden twee keer verteld, een eerste keer door Lieve Blancqaert, een tweede keer door de deelnemers zelf. Dit is niet erg zinvol want uiteindelijk verschillen die verhalen niet veel van elkaar. Maar alle verhalen zijn boeiend. Zowel vanuit het standpunt van de gevangene als vanuit dat van de familie spreekt er veel spijt en verdriet, bitterheid en wroeging uit. Aan de verhalen van Blancquaert zit wel een minpuntje. Verschillende verhalen worden op ongeveer dezelfde manier ingeleid. Zo wordt David beschreven als een sterke kerel met een zachte blik, Stephane als een man met mooie en zachte ogen, Nino als een zachte man met mooie, volle lippen en …Lees verder
De bekende Vlaamse fotografe Lieve Blancquaert sprak met 22 mensen over hun leven in en met de gevangenis: gedetineerden, familieleden en personeel. De Hulpgevangenis Leuven en vormingswerk De Rode Antraciet werkten mee aan dit project dat de ondervraagden met hun emoties en mening naar buiten wil laten komen. Het boek bevat zowel foto's en teksten van Blancquaert als van haar gesprekspartners zelf. Dat zorgt wel eens voor herhaling in de verhaalstof, maar ook voor interessante wisselingen in perspectief. De verhalen komen eerlijk, spontaan en emotioneel over en Blancquaert gaat elke gevangene heel open tegemoet. De foto's van de geïnterviewden vertellen veel over de maker zelf. De foto's van Blancquaert zijn geslaagd qua belichting en compositie. Soms zijn ze van erg dichtbij genomen en dat vervormt het gezicht een beetje. Sommige deelnemers wilden onherkenbaar blijven, maar de fotografe slaagt erin om op een originele manier ook van hen een mooie en treffende foto te maken. Vooraan …Lees verder

Over Lieve Blancquaert

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Lieve Blancquaert (Sint-Amandsberg, 21 september 1963) is een Belgisch fotografe.

Biografie

Lieve Blancquaert groeide op in de gemeente Wetteren. Na haar middelbareschooltijd ging ze aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent kunst studeren. De richting kunst hield zowel film als fotografie in. Zoals ze zelf zegt, was fotografie al van kleins af haar passie en keek ze op naar fotografen als oorlogsfotograaf Tim Page.

Na haar studie is ze in Gent blijven wonen. Ze woont er samen met haar partner Nic Balthazar. Ze hebben een dochter en een zoon.

Carrière

Sinds 1985 werkt Blancquaert als freelancefotografe voor verschillende tijdschriften en kranten. Ze begon bij De Morgen en werkt intussen voor de Volkskrant, Elsevier, De Standaard Magazine, Knack en ook Weekend Knack.

Ze heeft ook fotobo…Lees verder op Wikipedia