Boek
Nederlands

Lieve Blancquaert : fotograaf

+1
Lieve Blancquaert : fotograaf
×
Lieve Blancquaert : fotograaf Lieve Blancquaert : fotograaf

Lieve Blancquaert : fotograaf

Overzicht van het werk van de Vlaamse persfotografe (1963- ).
Onderwerp
Blancquaert, Lieve
Titel
Lieve Blancquaert : fotograaf
Auteur
Lieve Blancquaert
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2011
277 p.
ISBN
9789020991086 (hardback)

Besprekingen

Lieve Blancquaert is een van de bekendste Vlaamse persfotografen. Behalve van haar portretten van talrijke BV’s is ze vooral bekend als een fotografe die werkt rond gevoelige maatschappelijke thema’s zoals ziekte en de plaats van de vrouw in de maatschappij. Dit boek is het eerste overzichtswerk van Blancquaert en beslaat de periode van midden jaren tachtig tot vandaag. Om een onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende facetten van haar werk, werd gebruik gemaakt van teksten die geschreven werden door enkele bekende vrienden van de fotografe (zoals Erwin Mortier, Michiel Hendrickx en Annemie Struyf). Ten slotte schrijft Blancquaert zelf over wat het is ‘om fotografe te zijn’ en geeft ze een kort overzicht van haar carrière.
Het boek begint met een serie over ouders en kinderen uit 2010 en gaat over in recente reeksen over brandwondenslachtoffers, vrouwen in Afghanistan, Congo en Zaïre. Na een persoonlijke tekst van Erwin Mortier krijgen we een serie portretten van vrouwe…Lees verder
Lieve Blancquaert is een van de bekendste Vlaamse persfotografen, deels omdat ze meewerkte aan enkele televisieprogramma’s. Haar oeuvre bestaat voornamelijk uit portretten van bekende Vlamingen en foto’s rond gevoelige maatschappelijke thema’s, zoals ziekte en de plaats van de vrouw in de maatschappij. Dit boek is het eerste overzichtswerk van Blancquaerts werk, en beslaat de periode van midden de jaren tachtig tot heden. Bij de foto’s (kleur en zwart-wit) zien we reeksen over onder meer ouders en kinderen, brandwondenslachtoffers, vrouwen in Afghanistan, Congo en Zaïre, Oost-Europa in de jaren tachtig, het post-genocidaire Rwanda… Ten slotte zijn er nog portretten van tal van bekende Vlamingen. Tussendoor teksten van bekende vrienden van de fotografe: auteur Erwin Mortier, fotograaf Michiel Heyndrickx en journaliste Annemie Struyf. Ten slotte schrijft Blancquaert zelf over wat het betekent ‘om fotografe te zijn’ en geeft ze een kort overzicht van haar carrière. De nogal brave foto’s …Lees verder

Over Lieve Blancquaert

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Lieve Blancquaert (Sint-Amandsberg, 21 september 1963) is een Belgisch fotografe.

Biografie

Lieve Blancquaert groeide op in de gemeente Wetteren. Na haar middelbareschooltijd ging ze aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent kunst studeren. De richting kunst hield zowel film als fotografie in. Zoals ze zelf zegt, was fotografie al van kleins af haar passie en keek ze op naar fotografen als oorlogsfotograaf Tim Page.

Na haar studie is ze in Gent blijven wonen. Ze woont er samen met haar partner Nic Balthazar. Ze hebben een dochter en een zoon.

Carrière

Sinds 1985 werkt Blancquaert als freelancefotografe voor verschillende tijdschriften en kranten. Ze begon bij De Morgen en werkt intussen voor de Volkskrant, Elsevier, De Standaard Magazine, Knack en ook Weekend Knack.

Ze heeft ook fotobo…Lees verder op Wikipedia