Besprekingen

De Belgische Lieve Blancquaert maakt met 'Last days' de cirkel compleet. Haar eerste boek ging over geboorte, het tweede over huwelijk en dit laatste over 'hoe de wereld afscheid neemt'. In tien landen legde ze op de gevoelige plaat vast hoe mensen zich voorbereiden op de dood en wat de riten zijn tijdens begraven of cremeren. De fotoreportages worden voorzien van teksten waarin de fotografe haar ervaringen en de ontmoetingen beschrijft. De keuze van de landen geeft een zeer gevarieerd beeld van hoe mensen met de dood omgaan. Dit gaat van ontkennen tot het vieren van. Amerikaanse bejaarden die er alles aan doen om eeuwig te blijven leven of door te proberen eeuwig jong te blijven door zich nog steeds als cheerleader te gedragen of door zich te laten invriezen. In Mexico daarentegen is het verleden onlosmakelijk verbonden met het heden en op de begraafplaatsen worden jaarlijks de dood en het leven uitbundig gevierd. Verder intrigerende, aangrijpende en soms ook schrijnende verhalen en …Lees verder

Over Lieve Blancquaert

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Lieve Blancquaert (Sint-Amandsberg, 21 september 1963) is een Belgisch fotografe.

Biografie

Lieve Blancquaert groeide op in de gemeente Wetteren. Na haar middelbareschooltijd ging ze aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent kunst studeren. De richting kunst hield zowel film als fotografie in. Zoals ze zelf zegt, was fotografie al van kleins af haar passie en keek ze op naar fotografen als oorlogsfotograaf Tim Page.

Na haar studie is ze in Gent blijven wonen. Ze woont er samen met haar partner Nic Balthazar. Ze hebben een dochter en een zoon.

Carrière

Sinds 1985 werkt Blancquaert als freelancefotografe voor verschillende tijdschriften en kranten. Ze begon bij De Morgen en werkt intussen voor de Volkskrant, Elsevier, De Standaard Magazine, Knack en ook Weekend Knack.

Ze heeft ook fotobo…Lees verder op Wikipedia