Boek
Nederlands

Wat voel ik?

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Wat voel ik?
×
Wat voel ik? Wat voel ik?
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Een peuter ontdekt de wereld om hem heen door te voelen. Zo ontdekt hij zacht, koud, glibberig, vormen, nat en hard. Prentenboekje met uitklapbare pagina's waarachter de voorwerpen te zien zijn die bij de omschrijving horen. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Voelen, Raadsels
Titel
Wat voel ik?
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[12] p. : ill.
ISBN
9789044808438 (hardback)

Besprekingen

Liesbet Slegers is een vaste waarde binnen de bekende 'Clavis peuter'-reeks. Met haar duidelijke lijnen, felle kleuren en herkenbare thema's volgt deze illustratrice naadloos de conventies van de peuterliteratuur. De ouders en kinderen die ze afbeeldt, zijn eigentijds genoeg om aan te spreken en universeel genoeg om nog even mee te gaan. Het is duidelijk dat de 'Clavis peuter'-reeks een commercieel product is, dat mikt op veiligheid, vertedering en herkenbaarheid. De teksten in de boeken van Liesbet Slegers zijn duidelijk ondergeschikt aan de illustraties: ze zijn vooral beschrijvend of imiteren de kindertaal, lezen vrij stroef, en hebben zelden een originele pointe. Daan samen met mama en papa (broertje Rune wordt in de titel even vergeten) beschrijft de alledaagse belevenissen van Daan, die onder het dekbed speelt met mama, in bad gaat met papa, mee boodschappen doet enz. Aan het eind blijkt dat het boekje uitgegeven is met de steun van Nutricia/Olvarit, een babymerk dat "pos…Lees verder
Een peutertje ontdekt dat je de wereld dichtbij huis kunt voelen. Zijn knuffel is zacht, de koelkast koud, de boom hard, water nat, zeep glibberig en lego heeft rondjes en gaatjes. Elk gevoel heeft vier pagina’s: de twee tegenover elkaar liggende pagina’s met een uitklapgedeelte van twee pagina’s. Helemaal links staat telkens een korte beschrijvende tekst met de vraag: 'Wat voel ik?' Op de flap rechts staan vier voorwerpen waarvan een de juiste is. De peuter kan raden en door de pagina uit te klappen komt het juiste antwoord in een situatie te voorschijn. Het boekje geeft genoeg mogelijkheden voor taalontwikkeling: aanwijzen, benoemen, raden, nieuwe (abstracte) woorden en vraag/antwoord. Voor peuters van 18 maanden (de aangegeven leeftijd op het boekje) zijn de teksten te moeilijk, maar het boekje groeit mee met de taalontwikkeling. De tekst gaat uit van de peuter (ik-vorm). De zinnetjes zijn kort en bevatten woorden die peuters zullen aanspreken als: oeps, spetter spat, hobbels en bo…Lees verder

Wat voel ik?

In dit boekje krijg je (op de linkerpagina) eerst een uitgebreide omschrijving van een voorwerp: hoe het voelt, wat je ermee kan doen of waar het zich bevindt. Dit raadseltje eindigt telkens met de vraag: “Wat voel ik?” Op de rechterbladzijde staan telkens vier voorwerpen waaruit de peuter kan kiezen. Deze bladzijde kan je openklappen, zodat het juiste antwoord wordt onthuld. Stuk voor stuk zijn het voorwerpen uit het leven van een peuter, zoals zijn knuffel, een legoblokje, de koelkast of het badwater. De tekeningen zijn herkenbaar, in aantrekkelijke kleurtjes of op gekleurde achtergronden.

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia