Boek
Nederlands

Wat hoor ik?

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Wat hoor ik?
×
Wat hoor ik? Wat hoor ik?
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Een peuter hoort en herkent een geluid uit de directe omgeving. Prentenboekje met uitklapbare pagina's waarachter de voorwerpen te zien zijn die bij de eerder gehoorde geluiden passen. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Horen, Geluiden, Raadsels
Titel
Wat hoor ik?
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[12] p. : ill.
ISBN
9789044808414

Besprekingen

Liesbet Slegers is een vaste waarde binnen de bekende 'Clavis peuter'-reeks. Met haar duidelijke lijnen, felle kleuren en herkenbare thema's volgt deze illustratrice naadloos de conventies van de peuterliteratuur. De ouders en kinderen die ze afbeeldt, zijn eigentijds genoeg om aan te spreken en universeel genoeg om nog even mee te gaan. Het is duidelijk dat de 'Clavis peuter'-reeks een commercieel product is, dat mikt op veiligheid, vertedering en herkenbaarheid. De teksten in de boeken van Liesbet Slegers zijn duidelijk ondergeschikt aan de illustraties: ze zijn vooral beschrijvend of imiteren de kindertaal, lezen vrij stroef, en hebben zelden een originele pointe. Daan samen met mama en papa (broertje Rune wordt in de titel even vergeten) beschrijft de alledaagse belevenissen van Daan, die onder het dekbed speelt met mama, in bad gaat met papa, mee boodschappen doet enz. Aan het eind blijkt dat het boekje uitgegeven is met de steun van Nutricia/Olvarit, een babymerk dat "pos…Lees verder
In dit kleine verhaaltje hoort een peuter zes verschillende geluiden. In de zesregelige tekst, steeds op de linkerpagina geplaatst, worden deze geluiden beschreven met in de laatste regel steeds de terugkerende vraag: 'Wat hoor ik?'* De geluiden staan volledig in hoofdletters in een dunne schreefloze letter, terwijl de overige tekst in een iets dikkere schreefloze letter staat. De rechterpagina's zijn uitklapbaar; op de voorkant zijn vier voorwerpen te zien waarvan er een bij het geluid past. Wanneer de bladzijde opengeklapt wordt, zie je de peuter met het goede voorwerp: de telefoon, de regen, de stofzuiger, enz. De tekst gaat uit van de peuter (ik-vorm). De bladzijden hebben allemaal een verschillende achtergrondkleur. De illustraties zijn helder en duidelijk, in vrolijke kleuren getekend en omkaderd met een dikke zwarte lijn. Alle voorwerpen die afgebeeld zijn, zijn duidelijk herkenbaar voor de peuter. De hoeken van dit prentenboekje zijn rond en de bladzijden zijn van stevig papie…Lees verder

Wat hoor ik?

In dit boekje worden geluiden visueel voorgesteld. Als je de flap openvouwt, zie je waardoor het geluid veroorzaakt wordt. Vouw je de flap dicht dan moet je het voorwerp dat het geluid maakt herkennen tussen vier voorwerpen. De tekeningen zijn heel duidelijk en herkenbaar maar het lijkt me noodzakelijk om de peuters het geluid ook echt te laten horen door het voorwerp te laten werken of als de gelegenheid zich voordoet. In dit boekje gaat het over het geluid van regendruppels, een telefoon, een radio, een vliegtuig, een stofzuiger, een vogel.

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia