Boek
Nederlands

Kaatje verhuist

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Kaatje verhuist
×
Kaatje verhuist Kaatje verhuist

Kaatje verhuist

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Peuter Kaatje gaat verhuizen. Prentenboek met eenvoudige illustraties in kleur. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Verhuizen
Titel
Kaatje verhuist
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2005
[26] p. : ill.
ISBN
9789044804225

Besprekingen

Peuter Kaatje gaat verhuizen. Ze vertelt in de ik-vorm (een vertelperspectief waar jonge kinderen vaak nog wat moeite hebben) over de voorbereidingen, de verhuizing en het uitpakken van de dozen in het nieuwe huis. Ze blijkt een buurjongen te hebben van dezelfde leeftijd: Karel. Het boek, met twee afgeronde hoeken, is stevig uitgevoerd. De overwegend eenvoudige tekst staat steeds op de linkerpagina in een kleurig vlak, gezet in quasi-schrijfletters. Rechts staan de omkaderde illustraties, met weinig gedetailleerde, expressieve afbeeldingen in forse penseelstreken, frisse kleuren en met zwarte contouren. Een fijn voorleesverhaal, dat peuters kan helpen voorbereiden op een grote verandering als verhuizen, iets wat overigens niet geproblematiseerd wordt. Deel in een nieuwe serie van vier*, waarin in 2004 ook al vier delen verschenen. Vanaf ca. 2 jaar.

Kaatje verhuist

Kaatje gaat verhuizen, al haar spullen moeten in de verhuiswagen, behalve Beer, die mag met haar mee. Zo moet hij geen schrik hebben. Naast een nieuw huis, krijgt Kaatje er ook een nieuw buurjongetje bij: Karel. ‘Kaatje verhuist’ is een vrolijk, kleurrijk boekje over verhuizen. De stevige bladzijden en de afgeronde hoeken maken het boekje erg peutervriendelijk. De felle kleuren en eenvoudige prenten spreken aan. Leuk om voor te lezen aan een peuter die zelf gaat verhuizen, alleen jammer dat enkel de positieve kant van verhuizen wordt belicht en nergens de andere gevoelens die een kind hierbij kan hebben. Toch een plezierig voorleesboekje.

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia