Boek
Nederlands

Van de neus en de soep

Lieneke Dijkzeul (auteur), Gitte Spee (illustrator)
+1
Van de neus en de soep
×
Van de neus en de soep Van de neus en de soep
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De reus gooit zijn neus weg. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Dieren, Reuzen
Leesniveau
AVI 1, AVI M3
Titel
Van de neus en de soep / Lieneke Dijkzeul ; met tek. van Gitte Spee
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Illustrator
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2003
[20] p. : ill.
ISBN
90-276-4874-3

Besprekingen

De maanboekjes zijn bedoeld voor kinderen die leren lezen. De serie bestaat telkens uit zes boekjes die opklimmen in moeilijkheidsgraad. De boekjes hebben een stevig kaft en zijn volledig in kleur geïllustreerd. Alle boekjes hebben niveau AVI 1. Van de neus en de soep is geschreven door Lieneke Dijkzeul en geïllustreerd door Gitte Spee. Dit grappige, levendige verhaal voldoet volledig aan de verwachtingen. Een reus stuurt zijn neus de laan uit en komt in de problemen. Ondertussen is neus volop op zoek naar een dier dat hem zou willen. Maar alle dieren zijn tevreden met hun eigen neus. Uiteraard verzoenen neus en reus zich uiteindelijk weer. De grappige, expressieve prenten ondersteunen perfect de tekst. [Anita Wuestenberg]
Een vierkant klein formaat eerste leesboekje, behorend bij de methode "maan-roos-vis". Een los te lezen deel te lezen na enkele weken leesonderwijs, waarin de letters -eu- en -oe- geoefend worden. De reus gooit zijn neus weg als deze klaagt over de geur van zijn soep. Niemand past de neus echter en de neus blijft dus op zoek. Tot slot brengt haas hem terug bij de reus die erg blij is; want zonder neus valt er niet te koken. Korte in schreefloze letter gedrukte tekst gedrukt tegen een pastel gekleurde achtergrond. De tekst en de tekeningen zijn in een kader geplaatst; het geheel is gedrukt op geel glanzend papier. De tekeningen bevatten weinig details en ondersteunen de tekst op fijnzinnig humoristische wijze. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul (Sneek, 7 maart 1950) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en volwassenenliteratuur.

Biografie

Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam, nabij Schiphol en tegenwoordig woont ze in Culemborg. Ze was actief als beroepskeuzetester voordat ze begon met schrijven na de geboorte van haar dochter 1979. Ze schreef korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek, Houd je taai. Daarna schreef ze nog meer boeken, voornamelijk jeugdromans. Het onderwerp in haar boeken is vooral eenzaamheid, naar eigen zeggen "omdat ieder mens hier eens in zijn leven mee in aanraking komt".

Sinds 2006 schrijft ze ook boeken voor volwassenen. In dat jaar verscheen haar debuutthriller De stille zonde, die zowel door het publiek als in recensies goed werd ontvangen. De in 2007 uitgegeven literaire thriller Koude lente werd genomineerd voor de Gouden …Lees verder op Wikipedia

Suggesties