Boek
Nederlands

Mevrouw Fledder neemt wraak

Lieneke Dijkzeul (auteur), Camila Fialkowski (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Maartje verveelt zich in de vakantie. Samen met twee nieuwe vriendjes plaagt ze de oude mevrouw Fledder. Maar die laat dat niet op zich zitten. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Pesten, Vervelen
Leesniveau
AVI 6
Titel
Mevrouw Fledder neemt wraak / Lieneke Dijkzeul ; tek. van Camila Fialkowski
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Illustrator
Camila Fialkowski
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2000
53 p. : ill.
ISBN
90-276-4468-3

Besprekingen

Ook Mevrouw Fledder neemt wraak van Lieneke Dijkzeul verdient waardering. Het is een boek over pesten. Maartje is net verhuisd en haar nieuwe vriendjes vinden het leuk om de oude mevrouw Fledder te plagen. Omdat de pesterijen uit de hand lopen, voelt Maartje zich schuldig. Bovendien ontdekt ze dat mevrouw Fledder een grappige en intelligente dame is, die een wraakplan heeft om de gemene jongens te straffen. Opvallend is de manier waarop de mechanismen van pesterijen blootgelegd worden. Er is één grote pestkop, Robbie, in wezen een zielig kind dat zich stoer wil voordoen en wil testen hoe ver hij kan gaan. Maartje en Niek zijn de meelopers. Zij pesten om niet zelf het slachtoffer te worden en worden door Robbie voortdurend onder druk gezet. Het slachtoffer, mevrouw Fledder laat niet op haar kop zitten en laat Robbie ondervinden wat het is om gepest te worden. Een grappig verhaal mét bodem. Vanaf zeven jaar. [Vanessa Joosen]
Het is vakantie en Maartje is net verhuisd naar een stad waar ze nog niemand kent. Dan komt ze op straat twee jongens tegen die de oude mevrouw Fledder plagen. Maartje mag meedoen maar als de plagerijen gaandeweg echte pesterijen worden weet Maartje niet meer zeker of ze het nog wel zo leuk vindt. Gelukkig is mevrouw Fledder een vrolijk persoon die voor geen kleintje vervaard is. Ze neemt het lot in eigen hand en neemt op haar eigen wijze wraak. Humoristisch, origineel verhaal met veel herkenbare situaties. Het taalgebruik is eenvoudig, vlot en eigentijds. De zinnen zijn kort en beginnen telkens op een nieuwe regel. De bladspiegel is rustig. De tekeningen in gemengde techniek zijn dynamisch en karakteriseren de personen en situaties op een geestige manier. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul (Sneek, 7 maart 1950) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en volwassenenliteratuur.

Biografie

Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam, nabij Schiphol en tegenwoordig woont ze in Culemborg. Ze was actief als beroepskeuzetester voordat ze begon met schrijven na de geboorte van haar dochter 1979. Ze schreef korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek, Houd je taai. Daarna schreef ze nog meer boeken, voornamelijk jeugdromans. Het onderwerp in haar boeken is vooral eenzaamheid, naar eigen zeggen "omdat ieder mens hier eens in zijn leven mee in aanraking komt".

Sinds 2006 schrijft ze ook boeken voor volwassenen. In dat jaar verscheen haar debuutthriller De stille zonde, die zowel door het publiek als in recensies goed werd ontvangen. De in 2007 uitgegeven literaire thriller Koude lente werd genomineerd voor de Gouden …Lees verder op Wikipedia

Suggesties