Boek
Nederlands

Kortsluiting

Lieneke Dijkzeul (auteur)
+1
Kortsluiting
×
Kortsluiting Kortsluiting
Doelgroep:
Alle leeftijden
Voor Danie͏̈l zijn de aanpassingsmoeilijkheden groot als hij na een mislukt verblijf in een kindertehuis in een pleeggezin wordt geplaatst. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Pleeggezinnen, Weglopen
Titel
Kortsluiting
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 1996
166 p.
ISBN
90-5637-026-X

Besprekingen

De 14-jarige Daniël zorgt al jaren voor zichzelf, want zonder vader en met een aan alcohol verslaafde moeder zit er niet veel anders op. Na een mislukt verblijf in een kindertehuis wordt hij in een pleeggezin geplaatst. Hij is van goede wil, maar zijn onaangepastheid is de oorzaak van veel strubbelingen. Als zijn pleegzusje hem op zijn meest kwetsbare plek treft, slaan alle stoppen door en neemt hij de benen. Hij zwerft rond en gaat op zoek naar de verblijfplaats van zijn moeder. Als dit tevergeefs blijkt, keert hij terug naar het pleeggezin. Het karakter van de jongen wordt subtiel en gevoelig beschreven. Het verhaal is boeiend en emotioneel. De lezer kan zich goed inleven in de perikelen van de hoofdpersoon en zijn omgeving. Vooral het hoe en waarom van de reacties worden goed beargumenteerd en zetten aan tot nadenken. Een bijzonder goed boek zowel van inhoud als van stijl. De uitgave ziet er, met de getekende omslag in kleur van de hoofdpersoon, zeer verzorgd uit en is aan te raden…Lees verder

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul (Sneek, 7 maart 1950) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en volwassenenliteratuur.

Biografie

Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam, nabij Schiphol en tegenwoordig woont ze in Culemborg. Ze was actief als beroepskeuzetester voordat ze begon met schrijven na de geboorte van haar dochter 1979. Ze schreef korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek, Houd je taai. Daarna schreef ze nog meer boeken, voornamelijk jeugdromans. Het onderwerp in haar boeken is vooral eenzaamheid, naar eigen zeggen "omdat ieder mens hier eens in zijn leven mee in aanraking komt".

Sinds 2006 schrijft ze ook boeken voor volwassenen. In dat jaar verscheen haar debuutthriller De stille zonde, die zowel door het publiek als in recensies goed werd ontvangen. De in 2007 uitgegeven literaire thriller Koude lente werd genomineerd voor de Gouden …Lees verder op Wikipedia