Boek
Nederlands

Kuikens op de dierderij : een telboek tot en met dertig!

Lida Dijkstra (auteur), Alice Hoogstad (illustrator)
+1
Kuikens op de dierderij : een telboek tot en met dertig!
×
Kuikens op de dierderij : een telboek tot en met dertig! Kuikens op de dierderij : een telboek tot en met dertig!

Kuikens op de dierderij : een telboek tot en met dertig!

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De kippen van Hendrik Haan krijgen op een dag wel dertig kuikentjes. Hoe houdt Hendrik al die kleintjes uit elkaar? Gelukkig weten de andere dieren van de Dierderij een oplossing. Prentenboek met kleurrijke, dynamische illustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Kuikens, Tellen
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Kuikens op de dierderij : een telboek tot en met dertig!
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2016
[28] p. : ill.
ISBN
9789024569564 (hardback)

Besprekingen

Op de Dierderij krijgen alle kippen van Hendrik Haan kuikentjes, wel dertig in totaal. Maar hoe houdt Hendrik Haan al zijn dertig kindjes uit elkaar, en hoe zorgt hij ervoor dat er niemand zoekraakt? Gelukkig hebben de schapen Toerelijn en Tierelijn een goed idee: ze breien voor elk kuiken een herkenbaar truitje. Vanaf dat moment raken de kuikens nooit meer kwijt. Totdat… Een vrolijk voorjaarsboek dat peuters en kleuters uitnodigt om de kuikens op elke pagina te tellen. De lichtvoetige tekst op rijm is ritmisch en met vaart geschreven. Eerder schreef de auteur over deze beestenbende 'Welkom op de Dierderij' en 'Logeetjes op de Dierderij'*, die speels en geestig werden geïllustreerd door Noëlle Smit. Nu zijn de illustraties van de hand van Gouden Penseel-winnares Alice Hoogstad. Evenzo vrolijk gekleurd en dynamisch, maar net iets minder uitbundig. Vanaf ca. 4 jaar.

Kuikens op de dierderij

Op een dag heeft Haan groot nieuws. Hij  kraait het uit bij de andere dieren: hij wordt vader! Van hoeveel kuikentjes? Je raadt het nooit. Eerst zijn het er negen, dan zeventien. Er komen er nog drie bij en dan weer tien, bij verschillende mama's. Dertig kuikentjes krabbelen samen uit het ei. Maar hoe gaat hij ze uit elkaar houden en gaan ze het hele erf niet afbreken? Er zijn veel dieren op de boerderij en allemaal zullen ze hun steentje bijdragen om het polygame gezin bij te staan. Er wordt een trein gemaakt om de kuikens te kunnen vervoeren, ze krijgen gebreide hemdjes met een nummer om ze uit elkaar te houden. In de kuikencrèche krijgen ze 'hoe-overleef-ik'-les van Kaatje Koe. 'Pas op', zei Kaat, 'voor snoek en valk, voor vos en open vuur. Bij hagel, sneeuw of bliksem blijven jullie in de schuur.'  Alle dieren dragen bij tot de opvoeding en elke dag leren de kuikens bij. Ze gingen er nooit meer vandoor, behalve die ene keer toen de trekker nog aan stond stond en ze naar het str…Lees verder

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een hbo voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven. In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn reis …Lees verder op Wikipedia

Suggesties