Boek
Nederlands

Ik wil geen broertje!

Lida Dijkstra (auteur), Noëlle Smit (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Muisje Willemijn wil absoluut niet dat mama een babyjongetje krijgt. Willemijn bedenkt allemaal slimme plannen, opdat het babybroertje het huis niet in kan. Prentenboek met zwierige illustraties in heldere kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Gezinsuitbreiding
Titel
Ik wil geen broertje!
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Noëlle Smit
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789025744151

Besprekingen

Als mama-muis aan Willemijn vertelt dat er een baby'tje op komst is, begint Willemijn onmiddellijk te protesteren en verwijst ze naar alle lastige babyjongetjes in de buurt. Daarna barricadeert ze, met veel vindingrijkheid, het huis zodat er nooit een broertje in kan. Terwijl Willemijn buiten spandoeken ophangt, hoort ze vanuit haar huis gehuil komen. Ze gaat toch even kijken wie dat geluid maakt. Met veel humor wordt het thema gezinsuitbreiding nieuw leven ingeblazen door de humoristische, originele prenten in heldere kleuren neergezet met waterverf en pen. De vaart spat van de platen af, die steeds een dubbele pagina beslaan en waarop veel te ontdekken valt. Bij iedere prent staat een kort, vierregelig versje, waarvan alleen de laatste twee regels rijmen wat even wennen is bij het voorlezen. Dit mooi uitgegeven vierkante prentenboek, waarvan de schutbladen bezaaid zijn met beschuiten met muisjes, maakt het thema goed bespreekbaar. Van hetzelfde duo verscheen over Willemijn ook 'Eén …Lees verder

Ik wil geen broertje!

Willemijn, een kleine muis, is helemaal niet opgetogen als ze hoort dat ze een broertje of een ... krijgt: 'Een broertje? gilde Willemijn. Ik wil geen broertje, nooit! Ik vind een broertje vreselijk stom!' Haar mama vroeg verbaasd: 'Waarom?' Willemijn gaat dan opsommen wat voor nadelen broertjes hebben. Als dat niet helpt, dan: Eenmaal thuis sloot Willemijn zich in haar kamer op. Ze werkte lang aan schetsen van een anti-broertje-actie-plan. Het huis wordt gebarricadeerd, alle kolen verdwijnen uit de tuin ... Maar dan hoort ze vanuit mama's kamer gehuil en ze zag dat er iets kleins naast mama lag. En weg zijn alle boze plannen. De tekst loopt vlot op rijm en de illustraties zijn grandioos. Het zijn zwierige humoristische prenten met hier en daar tekst op spandoeken, die de woede van Willemijn knap weergeven. En aan het eind worden ze teder als Willemijn zich verzoent met de baby. Een knipoog-boek om de komst van een nieuw kindje voor te bereiden.

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een hbo voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven. In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn reis …Lees verder op Wikipedia

Suggesties