Boek
Nederlands
De geniale 17-jarige Quentin belandt op raadselachtige wijze op een academie voor magie en beleeft daar spectaculaire avonturen. Vanaf ca. 15 jaar.
Extra onderwerp
fantasy
Titel
De magiërs
Auteur
Lev Grossman
Vertaler
Carolien Metaal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The magicians
Editie
1
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2010
429 p.
ISBN
9789061126799 (paperback)

Besprekingen

Wie ambitie heeft om enige creativiteit te tonen in het fantasygenre, neigt vaak naar parodiërende middelen om het genre enigszins op zijn kop te zetten en de voorspelbaarheid te breken. Lev Grossmans De magiërs lijkt aanvankelijk op dat helaas ook al meermaals beproefde stramien te borduren. Het boek is verdeeld in vier boeken, waarvan het eerste haast een pastiche lijkt van Harry Potter of de 'Narnia'-saga.

Quentin Coldwater, een tiener die elke mogelijke reden van zijn bestaan danig in twijfel trekt, ontdekt namelijk een magische doorgang naar een school waar hij wordt ingewijd in de magie. Hij lijkt even een gelukkige mens te kunnen worden, want van een dergelijke verheven levensopdracht droomt hij al sinds hij verslaafd werd aan Plovers fantasyboeken over de magische wereld Fillory. Het eerste boek draait vooral om zijn studentenjaren, en hoewel echo's van Harry Potter nooit veraf zijn, is dit er een volwassen en geloofwaardigere versie van.

Het tweede boek …Lees verder
De geniale 17-jarige Quentin wordt toegelaten tot een exclusieve geheime universiteit in de Verenigde Staten waar hij een gedegen opleiding krijgt in de magie. Altijd al dol op de boeken over het magische land Fillory droomt hij ervan daarheen te kunnen. Nadat hij en zijn vrienden zijn afgestudeerd en een leeg leven van drank en seks leiden, ontdekken ze een manier om in Fillory te komen. Daar ontaardt Quentins kinderdroom in een nachtmerrie. Het eerste deel van dit fantasyboek speelt op de school en bevat veel Harry Potterachtige elementen. Hierna volgt een deel over het lege leven na het afstuderen waarna ze in de chaos van Fillory terecht komen. Het laatste deel brengt Quentin terug naar New York. Het boek eindigt vrij abrupt en laat ruimte voor een vervolg. Het geheel is doordrenkt met verwijzingen naar de Narniakronieken van C.S. Lewis. Het leest vlot en zal fantasysliefhebbers zeker aanspreken. Kennis van de Narniaboeken is een pre. De auteur studeerde literatuurwetenschappen en…Lees verder

Over Lev Grossman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Lev Grossman (26 juni 1969) is een Amerikaanse schrijver. Hij is vooral bekend van zijn fantasy boek De Magiërs, dat in 2009 door Viking/Penguin Books werd gepubliceerd. Grossman is een recensieschrijver voor TIME en is de co-auteur van de TIME.COM blog TechLand.

Schrijven

Grossman heeft onder andere geschreven voor The New York Times, Salon.com, Lingua Franca, Entertainment Weekly, Time Out New York en The Wall Street Journal.

Grossman is de tweelingbroer van video game ontwikkelaar Austin Grossman, en de broer van Bathesheba Grossman. Grossman studeerde aan Yale University, maar besloot om vroegtijdig met zijn studies aan de universiteit te stoppen.

Grossmans boek The Magicians werd in augustus 2009 door Viking/Penguin gepubliceerd en verhaalt over Quentin Coldwater, een ongewoon getalenteerde jongeman die geobsedeerd wordt door Fillory, een magisch land uit een van zijn favoriete boeken. Onverwachts mag hij…Lees verder op Wikipedia