Boek
Nederlands

De tijdcapsule

Leonie Kooiker (auteur), Henny Fortuin (auteur), Cees Rutgers (auteur)
Ploegsma-auteurs De tijdcapsule illustraties: Sylvia Weve Onlangs vond de heer K. den B. uit L. in de duinen een vreemde metalen capsule. Deskundigen zijn dagenlang bezig geweest de inhoud te ontcijferen en het lijkt erop dat het een aantal korte manuscripten betreft uit het jaar 3000 ÿ $ toekomst 10 - 14 jaar geb.160 blz. isbn 90 216 1552 5
Extra onderwerp
verhalen, toekomst
Leesniveau
AVI 8
Titel
De tijdcapsule / Leonie Kooiker, Henny Fortuin, Cees Rutgers ... [et al.] ; met tek. van Mies van Hout
Auteur
Leonie Kooiker Henny Fortuin Cees Rutgers
Illustrator
Mies Van Hout
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 1999
160 p. : ill.
ISBN
90-216-1552-5

Besprekingen

De tijdcapsule is een verhalenbundel waarin het magische jaar 1999 en de verre toekomst centraal staan. De bundel bevat zeven kortverhalen die telkens door een andere auteur geschreven werden.
Het eerste verhaal, 'Het achter20ste kleinkind van Pieter Devries', beschrijft hoe een jongen in het Amsterdam van 2999 een koker vindt. De koker blijkt een tijdscapsule en komt in handen van Pieter de Vries, de stadsarchitect, die de capsule opstuurt naar 1999. Een voorvader van de stadsarchitect vindt de koker in de tuin en laat hem onderzoeken, maar omdat niemand in de 20ste eeuw gelooft in tijdreizen belandt de capsule in de vergeethoek om later in 2999 ontdekt te worden. 'De koepelkinderen' verhaalt over de vlucht van drie kinderen uit de koepel naar de buitenwereld. De koepelmensen leven in een steriele, kunstmatige wereld. Hun wordt voorgehouden dat ze buiten de koepel niet zouden overleven, maar recente ontdekkingen bewijzen het tegendeel. 'De hiddekop' geeft de onvrede weer v…Lees verder

Over Leonie Kooiker

CC BY 3.0 - Foto van/door H. Kooyker

Leonie Kooiker (pseudoniem van Johanna Maria (Mieke) Kooyker-Romijn) (Markelo, 20 oktober 1927 - Papendrecht, 16 april 2020) was een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Loopbaan

Kooiker werd geboren in Markelo en doorliep het gymnasium. Ze publiceerde voor het kindertijdschrift Kris Kras, voordat zij haar eerste boek uitgaf (Het malle ding van bobbistiek). Dit boek kreeg direct een Gouden Griffel. Kooiker had een voorkeur voor verhalen waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. De personages in haar boeken zijn gewone kinderen die in spannende situaties terechtkomen.

Bibliografie

  • 1970 Het malle ding van bobbistiek (Gouden Griffel), Ploegsma
  • 1972 De boevenvangers, Ploegsma
  • 1972 De diamant van de piraat, Ploegsma
  • 1972 Het laantje met de lindeboom, Lemniscaat
  • 1973 De dochter van de schilder op de berg, PloegsmaLees verder op Wikipedia