Boek
Nederlands

In de zee van mama's buik

Leen Van den Berg (auteur), Femke Gerestein (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Op een dag landt er een 'sterrenkind' in de zee van mama's buik, maar tijdens een storm kan het kindje zich niet handhaven. Prentenboek met fijnzinnige, symbolische tekeningen over het thema 'miskraam'. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Miskramen, Zwangerschap
Titel
In de zee van mama's buik / tekst Leen van den Berg ; ill. Femke Gerestein
Auteur
Leen Van den Berg
Illustrator
Femke Gerestein
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2006
[32] p. : ill.
ISBN
90-5838-381-4

Besprekingen

Een sterrenkind, zo vertelt dit verhaal, maakt een reis van sterrenhemel naar sterrenhemel. Vanuit de hemel reist het naar beneden, naar de zee van mama's buik. Waar het buitelt en danst en zwemt. Tot het moe wordt van zwemmen en zichzelf van wat hout, touw en een zeil een boot bouwt. Het bootje deint op de golven tot er een storm opsteekt en het kind overboord gooit. Het grijpt zich vast aan het zeil en vliegt op de wind tot in de sterrenhemel. Ik sta een beetje perplex van zoveel inhoudsloze anekdotiek rond een moeilijk thema als een miskraam. Leen Van den Berg zet een verhaaltje in gang dat zonder ook maar iets te zeggen weer bij het begin uitkomt. Wat je onthoudt, is de wel erg krukkige metafoor van een bootje in nood op zee, een beeld dat nauwelijks over te dragen is op het thema. Pijn, verlies, onmacht en onbegrip hebben geen plaats, een sterrenkind maakt een eindeloze reis. Of mis ik hier iets?
Wat ik alleszins mis in de tekst is integriteit, iets waar de debuterende illust…Lees verder
Op een dag landt er een 'sterrenkind' in de zee van mama's buik, waar het aanvankelijk vooral zwemt. Het groter broertje of zusje kan het klokken van het water horen. Het kindje besluit een boot te bouwen met een mast en zeilen. Maar tijdens een storm breekt de boot en het kind kan zich nog net vastgrijpen aan het zeil dat met de wind hoger dan de wolken vliegt: opnieuw tussen de sterrenkinderen. Symbolisch prentenboek over een weinig behandeld thema: miskraam. Over dubbele pagina's in bruin-grijze verf is eerst het heelal en daarna de binnenkant van mama's buik geschilderd, hier en daar geaccentueerd met wat geel en oranje. Dit verbeeldt heel precies het mysterieuze van een conceptie en een zwangerschap. Een paar keer zijn het met potlood getekende oor of de handen van een ouder kind te zien die deze tegen mama's buik houdt om te luisteren of te voelen. Het perspectief van de tekst, die in de platen niet overal goed leesbaar is, ligt bij de moeder die voorleest aan het oudere kind: "…Lees verder