Boek
Nederlands

In Vlaamse velden : het boek bij de serie

Leen De Laere (auteur)
+1
In Vlaamse velden : het boek bij de serie
×
In Vlaamse velden : het boek bij de serie In Vlaamse velden : het boek bij de serie

In Vlaamse velden : het boek bij de serie

Titel
In Vlaamse velden : het boek bij de serie
Auteur
Leen De Laere
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2014
255 p.
Aantekening
Het boek bij de gelijknamige tv-serie
ISBN
9789022329382 (paperback)

Besprekingen

In Vlaamse velden is het boek gebaseerd op de tiendelige Vlaamse televisiereeks die in 2014 werd gerealiseerd en uitgezonden naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. De makers van deze serie, die zich voornamelijk afspeelt in de Westhoek, hadden de bedoeling met hun productie zoveel mogelijk jongeren aan te spreken die tot vandaag nog te weinig weten wat oorlog is. Ook het boek volgt de levensloop gedurende vier oorlogsjaren van één familie en vijf levens. Centraal in het epische relaas van de Gentse familie Boesman staat de vijftienjarige Marie, een naïef jong meisje. Gelouterd door ervaringen en beproevingen die ze opdoet gedurende vier tragische oorlogsjaren groeit ze aan het einde van het verhaal uit tot een volwassen vrouw die ondanks prangende ervaringen en ontgoochelingen blijft geloven in een betere toekomst.
Het relaas, gesteld in de tegenwoordige tijd, loopt parallel met de chronologie van het oorlogsgebeuren (van jul…Lees verder
Vanuit het perspectief van de gezinsleden van een Vlaams doktersgezin worden de oorlogshandelingen, wreedheden en ellende van 1914 tot 1918 in de Eerste Wereldoorlog getekend. Marie, de hoofdpersoon, wil net als een van haar broers actief participeren in het verzet, terwijl haar vader door zijn coöperatieve houding gelegenheid krijgt om een universitaire leerstoel te bekleden. Duitse inkwartiering legt een sterke spanning op de gezinsleden en versterkt de onderlinge tegenstellingen. Het boek geeft een weinig geromantiseerd beeld van de oorlogsjaren. Bevlogenheid verandert in desillusie en zorg om lijfsbehoud. Het boek is gebaseerd op de gelijknamige Vlaamse tv-serie, de schrijfwijze is episodisch. Als roman niet sterk. Het boek past in de stroom publicaties rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Vlaams taalgebruik. Royale druk.