Boek
Nederlands

Buren : 22 gewone en ongewone mensen over leven en lot

Buren : 22 gewone en ongewone mensen over leven en lot

Titel
Buren : 22 gewone en ongewone mensen over leven en lot
Auteur
Laurens De Keyzer
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2003
228 p. : ill.
ISBN
90-5617-445-2

Besprekingen

Journalist Laurens de Keyzer (geb. 1947) heeft in de zomermaanden van 2001 en 2002 voor de krant 'De Standaard' een reeks interviews gemaakt met gewone mensen, buren als het ware. Wel zijn het allen mensen die door het leven opvallend beschadigd zijn. Drugsgebruik, een fysieke handicap, een ziekte, jarenlange verkrachtingen en ander geweld zijn in de interviews schering en inslag. Het hoeft niet te verwonderen dat een motto van Schopenhauer de interviews voorafgaat: "Het lot schudt de kaarten, en wij spelen". Bovendien is in de verhalen God grotendeels afwezig, de mens moet de klus alleen klaren.

Wat Buren zo meeslepend maakt, zijn de levenskracht en de waardigheid ook meestal waarmee deze mensen de persoonlijke ellende weten te relativeren en hoe zij in sommige gevallen welhaast op superieuze wijze van die eigen ellende afstand kunnen nemen. Zo krijgt hun verhaal een voorbeeldfunctie en wordt het een waarschuwing voor wie de neiging heeft wat snel te gaan zeuren bij teg…Lees verder
Een selectie van 22 van de 44 levensverhalen, die eerder gepubliceerd werden in 'De Standaard'. De schrijver, journalist, beschrijft daarin het leven van een aantal personen met al hun problemen, hun verdriet en pijn, maar ook de schoonheid van het leven. Het gaat over personen van verschillende leeftijden en verschillende achtergronden. Hij staat verwonderd over de moed en de openheid waarmee diverse personen met het leven omgaan. De schrijver heeft voor zijn verhalen de Mediaprijs ontvangen van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheidszorg. Hij schreef al meer boeken. Velen zullen in een of meer verhalen wel iets van zichzelf herkennen. Interessant voor mensen die iets willen lezen over geestelijke gezondheidszorg.