Aladeem is een dictator in het fictieve Afrikaanse oliestaatje Wadiya. Als Aladeen naar New York gaat om de Verenigde Naties toe te spreken, neemt een dubbelganger de macht over en de enige die hem kan helpen, is de feministische, veganistische activiste Zoey.
Titel
The dictator
Regisseur
Larry Charles
Componist
Erran Baron Cohen
Acteur
Sacha Baron Cohen Anna Faris Ben Kingsley
Taal
Engels
Uitgever
Paramount Pictures, 2012
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
ca. 80 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
EAN
5050582889925

Besprekingen

Amerikaanse komedie uit 2012 van Larry Charles met Sacha Baron Cohen. Geïnspireerd op 'The great dictator' (1940) van Charly Chaplin. Aladeem is een dictator in het fictieve Afrikaanse oliestaatje Wadiya. Hij is, naar het model van Kim-Jong-il, Saddam Housein en Kadaffi een megalomane, narcistische, oversekste en glimlachende schurk die uit is op wereldheerschappij. Als Aladeen naar New York gaat om de Verenigde Naties toe te spreken, raakt hij verwikkeld in een echt speelfilmplot. Een dubbelganger neemt de macht over en de enige die hem kan helpen is de feministische, veganistische activiste Zoey. De film is divers ontvangen in de pers. Rick de Gier (VPRO Gids nr. 20/2012) geeft slechts 2 (van 5) sterren en vindt dat 'de makers teleurstellend veel goede kansen laten liggen om kop- en staartloze sketches op te voeren over poep, masturbatie en ongeschoren vrouwenoksels.' Dana Linssen (NRC 16-5-'12) is echter erg enthousiast en geeft 4 balletjes: 'Aladeen is (...) vooral grappig, nooit …Lees verder

Over Larry Charles

Larry Charles (20 februari 1956) is een Amerikaans auteur en filmregisseur. Hij is vooral bekend voor zijn vernieuwende, donkere en soms gewaagde Seinfeld-scripts. Hij regisseerde later de serie Curb Your Enthusiasm.

Tot 1994 werkte Larry Charles mee aan Seinfeld, en hij heeft de meest succesvolle episodes op zijn naam staan. In 2006 kwam zijn nieuwe film Borat in de bioscopen, die hij samen met Sacha Baron Cohen maakte. In 2008 regisseerde hij Religulous, een satirische documentaire van Bill Maher over religie.

Zijn laatste werk betreft The Dictator (2012) met daarin wederom Sacha Baron Cohen in de hoofdrol.

Lees verder op Wikipedia