Makkelijk lezen
Nederlands

Verhalen van Kristien Hemmerechts

+1
Verhalen van Kristien Hemmerechts
×
Verhalen van Kristien Hemmerechts Verhalen van Kristien Hemmerechts

Verhalen van Kristien Hemmerechts

Titel
Verhalen van Kristien Hemmerechts
Auteur
Kristien Hemmerechts
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, 2009
83 p.
Aantekening
Bewerking in eenvoudige taal van de verhalen: De overkant, Het elektrische mes, Kerst, Weekendzusjes, Gas
ISBN
9789086960514

Besprekingen

Hemmerechts voor beginners

Zelfs in een vereenvoudigde versie zorgden een handvol oudere verhalen van Kristien Hemmerechts voor commotie. Ook in de hertaling toont zich de kracht van literatuur.

Kristien Hemmerechts:

'Het is even schrikken als je zo'n hertaalde versie leest'

Onder het motto 'Lezen voor iedereen' heeft de Amsterdamse Uitgeverij Eenvoudig Communiceren een behoorlijk boekenaanbod gecreëerd voor mensen die moeite hebben met lezen: studenten Nederlands tweede taal (NT2), laaggeschoolden, verstandelijk gehandicapten, dyslectici, enzovoort. Volgens directeur Ralf Beekveldt gaat het in Nederland om zo'n 15 procent van de bevolking. Sinds een jaar ontplooit hij ook activiteiten in België. Hij startte de reeks 'Vlaamse Reuzen' met Verhalen van Herman Brusselmans, waar nu vijf bestaande, maar hertaalde Verhalen van Kristien Hemmerechts aan worden toegevoegd. Daarnaast zijn in Vlaanderen ook de meer dan 75 titels beschikbaar die de afgelopen jaren in Nederland zijn verschenen: romans van Kader Abdolah en Ronald Giphart, misdaadverhalen, bewerkingen van klassieken als Romeo en Julia, Robinson Crusoë, Moby Dick, het dagboek van Anne Frank en een hele reeks s…Lees verder

Uitgaven in de Makkelijk Lezen-sfeer zijn nogal eens aan de traditionele en zoetsappige kant. Deze uitgave is daarom verfrissend. Hij bevat vijf korte verhalen van de bekende eigenzinnige Vlaamse schrijfster (1955), veelal vol absurde fantasie. Over een kantoormedewerkster die de overkant bespioneert, een elektrisch mes dat vingers afsnijdt, een relatie van een man met een verstandelijk gehandicapte vrouw, een nieuwe tweede relatie en over een vrouw die een hamer uit de trein steelt. Bepaald niet alledaagse stof. De verhalen zijn in hoofdstukjes verdeeld; deze zijn weer in korte alinea's opgeknipt. Volle pagina's tekst, maar het vele wit tussen de alinea's geeft de beginnende lezer bemoediging. Korte zinnen, makkelijk taalgebruik. Geschikt voor volwassenen die nog niet zo bedreven zijn in het lezen van Nederlandse teksten. Normale druk.

Over Kristien Hemmerechts

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Kristien Hemmerechts (Brussel, 27 augustus 1955) is een Vlaams auteur.

Leven en werk

Kristien Hemmerechts (officieel wordt haar voornaam gespeld als Christien) is een Vlaams schrijfster. Ze studeerde Germaanse filologie aan de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius (de tegenwoordige Katholieke Universiteit Leuven campus Brussel) en aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1986 promoveerde zij op het proefschrift A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

Zij debuteerde in 1986 als schrijfster van fictie met drie Engelstalige verhalen in de bundel First fictions, Introduction 9' bij de Engelse uitgeverij Faber and Faber. Haar Nederlandstalige debuut en eerste korte roman was Een zuil van zout uit 1987, bij uitgeverij Houtekiet, waarvoor zij de driejaarlijkse Prijs voor het proza, van de provincie Brabant ontving. In 1990 kreeg zij de Vlaam…Lees verder op Wikipedia

Suggesties