Boek
Nederlands

Zo rood als Kiki

Kristien Dieltiens (auteur), Jenny Bakker (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als de 9-jarige Wiebe zijn zusje Kiki (2) even alleen laat in het bad, draait ze de warmwaterkraan open. Prentvertelling met paginagrote geschilderde kleurenillustraties en praktische tips voor begeleiders over brandwonden. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Brandwonden
Titel
Zo rood als Kiki
Auteur
Kristien Dieltiens
Illustrator
Jenny Bakker
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
[32] p. : ill.
ISBN
9789044812336 (hardback)

Besprekingen

De 2-jarige Kiki gaat met haar ouders en broertjes op vakantie. Bij het vakantiehuisje aangekomen, gaat ze nog even in bad. Terwijl mama de zeep zoekt, past haar 9-jarige broer op haar. Als hij haar even alleen laat, draait Kiki de warmwaterkraan open en verbrandt zich. Maakt deel uit van de informatieve serie 'Bij de hand', met dit keer 'brandwonden' als thema. Prentvertelling met redelijk veel tekst. De veelal paginagrote, geschilderde kleurenillustraties zijn heel beeldend, al lijken de mensfiguren soms wat op lappenpoppen. Wel brengen de gezichtsuitdrukkingen de sfeer heel duidelijk over. Die tekeningen vertellen bijna evenveel als het verhaal in tekst. Een verhaal dat mee kan helpen om tot een gesprek te komen over allerlei zaken waar kinderen mee kunnen zitten als ze zelf brandwonden oplopen en/of een zusje of broertje hebben die brandwonden heeft. Achterin worden op vier bladzijden nuttige, vrij algemene tips gegeven voor leerkrachten en ouders, over hoe te reageren en om te ga…Lees verder

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de Steinerschool van Brugge. Nu werkt ze voltijds als auteur en illustrator en geeft lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen ook in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Over Dieltiens verscheen in 2011 'VWS-cahier' 264 van Jet Marchau.

Selectieve bibliografie

  • De gouden bal (1997)
  • Olrac (12/10 2000)
  • De moedervlek (2002)
  • Kokkerellen (2002)
  • Bloemen op de muur (2003)
  • Ik ben nummer dertien (2004)
  • Aude (2005)
  • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
  • De stille pijn van Luca (2005)
  • En…Lees verder op Wikipedia

Suggesties