Boek
Nederlands

Je weet dat je dit wil : 'Cat person' en andere verhalen

Kristen Roupenian (auteur), Tjadine Stheeman (vertaler)
+1
Je weet dat je dit wil : 'Cat person' en andere verhalen
×
Je weet dat je dit wil : 'Cat person' en andere verhalen Je weet dat je dit wil : 'Cat person' en andere verhalen

Je weet dat je dit wil : 'Cat person' en andere verhalen

Genre:
Korte verhalen over onder andere moderne relaties en datingtrends.
Titel
Je weet dat je dit wil : 'Cat person' en andere verhalen
Auteur
Kristen Roupenian
Vertaler
Tjadine Stheeman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
You know you want this
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2019
255 p.
ISBN
9789046824221 (paperback)

Besprekingen

Opgelet! Bizarre verlangens

De mens is een raar beestje. Zo zou je de debuutbundel van Kristen Roupenian, de Amerikaanse schrijfster van de internethype 'Cat person', kunnen samenvatten. Gevoelige zielen zijn gewaarschuwd: dit zijn geen aaibare vertellingen.

De feiten: verschillende literaire magazines wezen ­Kristen Roupenians verhaal 'Cat person' af voordat The New Yorker het publiceerde in december 2017. De #MeToo-storm woedde volop en het korte verhaal werd, met meer dan 4,5 miljoen hits, een internetsensatie.

'Kattenmens', zoals het heet in vertaling in haar bundel Je weet dat je dit wil, was het juiste verhaal op het juiste moment. Margot, buffetmeisje in een bioscoop, ontmoet Robert, een dertiger die gevatte berichtjes schrijft. Haar verliefdheid wordt aangewakkerd door zijn verbale vernuft. Eenmaal ze zijn tong in haar keel heeft gevoeld, gaat het minder goed. Dit is een vertelling over doorzetten in bed, ook al walg je van je medespeler, over de verbijsterende fysieke handelingen die je uitvoert terwijl je al aan het bedenken bent hoe je dit nu weer zal vertellen aan je beste vriendin, over de krankzinnige gedachten die je verzint om het gedrag van een ander goed te praten.

Inspiratie vond Roupenian in een on…Lees verder

Het origineel van het verhaal 'Kattenmens' uit deze debuutbundel, ‘Cat Person’, verscheen december 2017 in The New Yorker, ging viral en werd miljoenen keren online gelezen. Het geeft een indringend beeld van de huidige datingtrends. In het verhaal vertelt de twintigjarige studente Margot over haar kortstondige romance met de wat oudere Robert, die ze ontmoet in de bioscoop waar ze werkt. De relatie bestaat aanvankelijk vooral uit texting, maar na een poosje ontmoeten ze elkaar toch echt, belanden met elkaar in bed en dan is het ook gelijk afgelopen. Margot ziet de werkelijke Robert, niet de online fantasieman. Ook veel andere verhalen geven ongemakkelijke, vaak wat duistere maar ook hilarische schetsen van relaties waarin mensen elkaar nauwelijks kennen en er niet in slagen een hechte band met elkaar te krijgen. Leegte, oppervlakkigheid en een wanhopig zoeken naar meer, dragelijk en onderhoudend door de ironie en humor die altijd aanwezig zijn. De auteur (1981) voelt de tijdgeest haa…Lees verder