Boek
Nederlands

De serres van Mendel

Kirstin Vanlierde (auteur), Jurgen Walschot (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Reya (11) woont al haar hele leven in de serres, samen met meneer Mendel. Ze zorgen voor alles wat leeft onder de grote koepels. Als Reya op een dag een fout maakt en zaadjes verliest, heeft dat grote gevolgen. Met veel sprookjesachtige kleurentekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Vriendschap, Natuur
Titel
De serres van Mendel
Auteur
Kirstin Vanlierde
Illustrator
Jurgen Walschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2019
132 p. : ill.
ISBN
9789461319302 (hardback)

Besprekingen

De 11-jarige Reya woont al heel haar leven in de serres bij meneer Mendel. Ze weet niet hoe ze er ooit terechtgekomen is en waar ze vandaan komt. Ze zorgen samen voor alles wat leeft in de serres onder de grote koepels. Als Reya zaadjes verliest, blijkt daaruit Robin te zijn geboren. Reya leidt hem rond in de wereld van de koepels en merkt dat de serrewereld te klein is voor hem. Robin wil zijn vleugels uitslaan. Dan neemt Reya ook een besluit. Dit sprookjesachtige en dromerige verhaal is onderverdeeld in drie delen en valt op door de uiterst smaakvolle uitvoering: van de zilverkleurige belettering op het omslag, de op een perkamentachtige ondergrond gedrukte tekst tot en met de talrijke, vaak paginagrote, sfeervolle kleurenillustraties. De illustraties sluiten goed aan bij de beschreven omgeving: van optimistische, groenkleurige weelderigheid tot donkere en sombere prenten. De hoofdpersonen zijn als zwarte silhouetten in de illustraties opgenomen. Bijzondere uitgave waar intense lief…Lees verder

De serres van Mendel

Als je dit mooi verzorgde stevige, wel vrij zwaar, boek vastneemt, wordt je fantasie al geprikkeld. Naast de in zilver sierlijk geschreven titel, zorgt ook de illustratie hiervoor. Deze beslaat de hele voor- en achterzijde. Twee zwarte figuurtjes bekijken vanuit een boom een nachtelijk landschap met serres.Als je de harde kaft openslaat krijg je een mooi motiefje te zien. Een groene achtergrond met witte krullen. Dit patroon komt in het begin van elk van de drie delen van het boek terug. Daar wordt het aangevuld met een collage van tekeningen en foto’s van fauna en flora. Zeer mooi en het past perfect in de sfeer van het verhaal.Dat verhaal gaat over een meisje, Reya, dat al haar hele leven in de serres woont. Samen met Mendel, de verzorger en bewaarder van alles wat in de serres leeft en woont. Hoe Reya daar terecht is gekomen weet ze niet. Wat ze wel weet is dat Mendel een heel belangrijke taak heeft. Die taak begrijpt ze niet helemaal. Maar …Lees verder

Over Kirstin Vanlierde

Kirstin Vanlierde (Gent, 8 november 1977) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Als kind deed Vanlierde niets liever dan verhalen verzinnen, maar ze uitschrijven en afwerken deed ze vaker niet dan wel. Jaren later, wanneer ze haar diploma Germaanse Taal- en Letterkunde aan de UGent behaald had, lukt dat wel. Schrijven is ze ook altijd zonder tekstverwerker en met pen en papier blijven doen. Haar job als auteur combineert ze met lesgeven – Nederlands en Engels in de derde graad van het technisch onderwijs.

Werk

Vanlierde debuteerde in 2004 met Als een spiegel. Daarin ontmoet een celliste een blinde pianist. Communiceren doen ze woordeloos, via de muziek, en toch blijken ze dingen te horen, weten en zien van elkaar – meer dan hen lief is. Zo speelt ze subtiel met de grens tussen ‘ik’ en ‘de ander’. Uit dit boek blijkt Vanlierdes interesse voor het bovennatuurlijke.

Na ha…Lees verder op Wikipedia