Boek
Nederlands

Lucas

Kevin Brooks (auteur)
+1
Lucas
×
Lucas Lucas
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Het leven van een 15-jarig Engels meisje verandert ingrijpend nadat ze een jongen zonder verleden heeft ontmoet, die door de eilandbewoners om onbekende redenen gehaat wordt. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Lucas
Auteur
Kevin Brooks
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lucas
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2004
ISBN
90-6169-694-1

Besprekingen

Het leven van de 15-jarige Caitlin verandert ingrijpend wanneer ze Lucas ontmoet. Hij is een jongen zonder verleden, die door de eilandbewoners om onbekende redenen zo gehaat wordt dat ze hem de dood in drijven. Het verhaal, dat zich anno nu afspeelt op een Engels eiland, is in de ik-vorm geschreven. Spanning en emotie zijn duidelijk voelbaar voor de lezer door de opbouw en het beeldend taalgebruik. Prachtig beschreven worden de tegenstrijdige gevoelens van Caitlin t.o.v. haar vader (drinkt), broer (macho-gedrag) en Lucas (onbekend maar verliefd) en het onbegrip voor de houding van andere eilandbewoners (angst slaat om in haat voor het onbekende). Een vlot leesbaar, misschien op sommige momenten iets te langdradig door zeer gedetailleerde beschrijvingen, sfeervol verhaal voor met name meiden vanaf ca. 14 jaar. De auteur schreef eerder 'Martyn Big'*.

Over Kevin Brooks

Kevin Brooks (Pinhoe, Exeter, 30 maart 1959) is een Britse auteur van voornamelijk jeugdliteratuur. Zijn boek The Bunker Diary, dat in 2013 door Penguin Books werd uitgegeven, won in 2014 de Carnegie Medal voor beste nieuwe boek voor kinderen of jongvolwassenen gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk.

Biografie

Brooks werd op 30 maart 1959 als derde van drie broers geboren in Pinhoe, een dorp aan de rand van Exeter in het zuidwesten van Engeland. Op 11-jarige leeftijd won hij een beurs voor de Exeter School, waar hij zich vervreemd voelde van de andere leerlingen en waar hij troost vond in de wereld van fictie. Hij studeerde psychologie en filosofie aan de Aston University in Birmingham. Zijn vader stierf toen hij twintig was.

Brooks debuutroman Martyn Pig werd in 2003 gepubliceerd door Chicken House, waar het werd uitgegeven door de oprichter van dat bedrijf, Barry Cunningham. Samen ontvingen zij een Br…Lees verder op Wikipedia