Boek
Nederlands

De onaanraakbare : roman

Kay Marshall Strom (auteur), Marian Muusse (vertaler)
+1
De onaanraakbare : roman
×
De onaanraakbare : roman De onaanraakbare : roman
In de reeks:
Genre:
Als een Indiaas jongetje uit de kaste van de onaanraakbaren water drinkt uit een bron voor hogere kasten, zijn de gevolgen ingrijpend.
Titel
De onaanraakbare : roman
Auteur
Kay Marshall Strom
Vertaler
Marian Muusse
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The faith of Ashish
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Voorhoeve, 2012
303 p.
ISBN
9789029720922 (paperback)

Besprekingen

De ene onaanraakbare is de andere niet. John Banville levert een spannend, goedgeschreven en soms humoristisch verhaal af over een spion, en in de recente langspeelfilm van Olivier Nakache staat de relatie tussen een man uit de arme sociale wijken van Parijs en zijn verlamde broodheer centraal. De onaanraakbare van Kay Marshall Strom echter speelt zich af in het India van 1905 en gaat over een jongetje uit de kaste van de Dalits, verstoten en geweerd uit de maatschappij, als onrein bestempeld. De kleine Ashish drinkt argeloos uit een waterbron die uitsluitend bedoeld is voor de hogere kasten. Daarop wordt hij afgeranseld, maar wanneer zijn vader hulp probeert te zoeken wordt hij overal de deur gewezen omwille van zijn afkomst. Een rijke landeigenaar is wel bereid te helpen en stuurt de familie naar een Engelse missiepost waar een dokter aanwezig is. In ruil voor deze hulp ondertekent vader Virat een document waarmee hij zichzelf, zijn vrouw en hun kind levenslang tot slaaf maak…Lees verder
De vijfjarige Indiase Ashish, zoon van Latha en Virat die behoren tot de kastelozen, drinkt per ongeluk uit de bron waar alleen de hogere kasten uit mogen drinken. Zijn vader zoekt wanhopig hulp voor zijn bewusteloos geslagen zoon bij een rijke Indiase christen, die beweert af te stammen van de apostel Thomas. Virat denkt te tekenen voor een lening, maar het blijkt een overeenkomst voor levenslange slavernij. De enige plek die geen onderscheid lijkt te maken tussen de kasten is de zendingspost van dokter Moore. Het leven van de kastelozen, hun uitzichtloze situatie en totale afhankelijkheid is zo sterk beschreven dat je met afkeer wordt vervuld voor de Indiase maatschappij. De positie van de Onaanraakbaren of Dalits laat ook nu nog veel te wensen over. Dit boek is het eerste deel van een christelijke familie saga. Achterin een verklarende woordenlijst. Kleine druk.