Boek
Nederlands

Opa zwijgt

Katrien Vandewoude (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
Emma gaat iedere vakantie logeren bij haar grootouders. Dit jaar is de vakantie heel anders, omdat opa een beroerte heeft gehad waardoor hij niet meer kan lopen en praten. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Grootouders, Ziek zijn
Titel
Opa zwijgt / Katrien Vandewoude : met ill. van Jan de Kinder
Auteur
Katrien Vandewoude
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2003
96 p. : ill.
ISBN
90-448-0139-2

Besprekingen

Opa zwijgt beschrijft hoe een kind omgaat met de aftakeling van een grootouder. Emma's opa heeft een beroerte gehad en kan niet meer lopen en praten. Emma gaat zoals de vorige jaren logeren bij haar grootouders, maar dit jaar wordt het een andere vakantie. Zo'n andere opa is niet makkelijk. Tegen de buurjongen Wido schept ze op over wat haar opa vroeger allemaal kon. Wido, die niet wil vertellen dat zijn ouders onlangs gescheiden zijn, schept op zijn beurt op over zijn grootvader en over zijn vader in Amerika. De twee kinderen hebben het moeilijk om een ingrijpende verandering te accepteren, maar ze vertellen dit niet aan elkaar. Wido's probleem komt niet voldoende uit de verf, daarom is het er eigenlijk eentje teveel.

Opa zwijgt is een vlotlezend verhaal maar het taalgebruik mist dat verfrissende, dat bv. Een koffertje voor opa van Gerda de Preter, met dezelfde thematiek, aantrekkelijk maakt.

Opa zwijgt is een ikverhaal, en er zijn er veel …Lees verder
Een meisje gaat in de zomer logeren bij opa en oma. Bijzonder aan het verhaal is de eenvoud en echtheid waarmee beschreven wordt hoe Emma de omgang met opa ervaart nu hij door een beroerte verlamd is en niet meer kan praten. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven. Het leest vlot weg door de korte zinnen, eenvoudige woorden en veel direct taalgebruik. Daarbij zijn de 96 pagina’s bedrukt met een vrij groot lettertype, omgeven door ruime kaders. Emma is 7 jaar oud, haar vriendje in het verhaal 9. De gedachten en redeneringen van hen komen soms wel eens wat ouder over, waardoor het verhaal voor een vrij ruime doelgroep geschikt is. De korte hoofdstukken zijn niet genummerd; ze worden onderbroken door schuingedrukte stukjes tekst die Emma’s gedachten beschrijven en hier en daar opgefleurd door ruwe aquarelschetsjes in grijswaarden. K. Vanderwoude heeft al meer kinderboeken geschreven waarin het thema logeren en verandering/anders zijn regelmatig terugkomt. Vanaf ca. 8 jaar.

Suggesties