Boek
Nederlands

Pepijn en de doos der deugden

Katie Velghe (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
+1
Pepijn en de doos der deugden
×
Pepijn en de doos der deugden Pepijn en de doos der deugden
In de reeks:
Pepijn; 3
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De nieuwe directrice op de school van Hanne en Lucas organiseert een wedstrijd. Bewaarengel Pepijn voelt dat er iets niet klopt en gaat op onderzoek uit. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Engelen
Titel
Pepijn en de doos der deugden
Auteur
Katie Velghe
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
272 p. : ill.
ISBN
9789020972665

Besprekingen

Zoals vele engelenverhalen begint Pepijn en de doos der deugden ook 's nachts. Donkere gedaantes vliegen rond de kerktoren. Een voorbijganger gelooft zijn ogen niet, maar iets later neemt de verbazing nog toe. Als de kerkklok Zilveren Willem twaalf uur zou moeten slaan, komt er geen geluid meer uit de kerktoren.
Pepijn is de bewaarengel van Hanne. Zo heeft iedereen zijn persoonlijke engel, maar zolang hij of zij jou niet persoonlijk aanspreekt, zie je hem niet. Die stap had Pepijn wél gezet, maar daar zou hij hoe dan ook nooit spijt van krijgen. Ook al wordt er 'boven' hevig heen en weer gepraat over de bestemming van Pepijn tussen de Aardlingen. Zowel Hanne als Lucas kunnen de engel zien. Pepijn zelf ziet alle andere engelen ook, zoals 's ochtends aan de ontbijttafel van de familie Roselare, waar meer volk zit dan je zou denken.
Engeldonk, het eens zo vredige dorp aan de voet van de Deemsterberg, zou nooit meer hetzelfde zijn sinds de directeur van de school van Hanne en…Lees verder
Pepijn is een beschermengel die tegen de regels in contact heeft met mensen. Zijn vrienden hebben op school een nieuwe directrice die de leerlingen aanzet tot grotere prestaties en een wedstrijd organiseert rond een geheimzinnige doos. Pepijn voelt dat er gevaar dreigt en weet rampen te voorkomen. Het gegeven van bewaarengelen is origineel, maar voor een beperkte doelgroep. Het verhaal loopt wat traag naar een voorspelbare climax. Het blijft een opsomming van gebeurtenissen zonder emotie of karaktertekening; eenvoudig taalgebruik. De tekst is verdeeld in getitelde hoofdstukken en wordt afgewisseld door zachte, grijze potloodtekeningen die goed bij het verhaal aansluiten. Deel drie van de serie over Pepijn*, maar goed afzonderlijk te lezen. Vanaf ca. 9 jaar.

Pepijn en de doos der deugden

In de Vlindertuin, de school van Hanne en Lucas, is er een nieuwe directrice. Norma Punt regeert met ijzeren hand en wil de school en de leerlingen naar een hoger niveau tillen. Wat is er meer geschikt dan een groots opgezette wedstrijd met een aanlokkelijke prijs: de Doos der Deugden. De competitieve geest van de kinderen slaat al snel op hol en ook Pepijn, Hannes jonge bewaarengel, geraakt helemaal in de ban van de wedstrijd. De deelnemers zetten alles op alles om de wedstrijd te winnen, het spel wordt een strijd, klasgenoten worden vijanden en er komt verdeeldheid onder de inwoners van Engeldonk. Pepijn voelt dat er gevaar dreigt, maar hij heeft ook andere zorgen: waarom negeren zijn soortgenoten hem, wat is de Weg van de Voorwereld, wordt hij werkelijk stilletjes aan een mens? Pepijn en de kinderen worden opnieuw geconfronteerd met de kwaadaardige bedoelingen van Oriël, die ditmaal de Wraakengelen probeert op te roepen om zo het einde van de wereld te bewerkstelligen. Zal Pepijn d…Lees verder

Over Katie Velghe

Katie Velghe (1 januari 1966) is een Vlaams auteur van kinderboeken. Daarnaast schrijft ze ook boeken over gezin en relaties. Katie Velghe woont in Drongen en werkt als freelancer en als auteur. Ze is gehuwd met de dichter Johan Ghysels. Samen hebben ze een zoon en een dochter.

Katie Velghe werkt sinds 2001 als educatief medewerkster op de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP). In 2005 nam ze deel aan de John Flanders-prijs met het verhaal "De rivier stroomde verder". Het verhaal haalde de eindronde van de wedstrijd en werd daarom in juni 2006 gepubliceerd als Vlaams Filmpje (76e jaargang, nr. 109). In april 2007 verscheen opnieuw een Vlaams Filmpje van haar hand ("Vlierbloesemlimonade", 77e jaargang, VF 3204).
De auteur is als los medewerkster verbonden aan het Vlaams katholiek weekblad Tertio.

In oktober 2008 verscheen een sciencefictionverhaal met als titel 'De poort naar 2221'.

In 2009 verschenen opnieuw een aantal verhalen van haar…Lees verder op Wikipedia