Boek
Nederlands

De Poort naar 2221

Katie Velghe (auteur)
+1
De Poort naar 2221
×
De Poort naar 2221 De Poort naar 2221

De Poort naar 2221

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Bram (15) is een fervent skater. Op een dag valt hij in een tijdgat dat hem meezuigt naar het jaar 2221. In deze nieuwe wereld krijgt hij de opdracht een belangrijke missie uit te voeren. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
De Poort naar 2221
Auteur
Katie Velghe
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
216 p.
ISBN
9789020980981

Besprekingen

De uit de huidige tijd stammende 15-jarige Bram Santens belandt in 2221. Bram is de zoon van een in Parijs gestationeerde Belgische diplomaat. Tijdens het skaten bij de Eiffeltoren wordt hij door een meisje meegelokt, en verdwijnt hij na haar op mysterieuze wijze in de Sacré Coeur. Hij wordt wakker in een troosteloze, vervuilde, woestijnachtige wereld, waar de maatschappij hiërarchisch is verdeeld in groepen voorgeprogrammeerde mensen, zoals de Sups, Wachters, Schnerts en Shags, die in hen toegewezen zones wonen en elkaar al eens naar het leven staan. Bram krijgt met de hulp van twee Schnerts een andere identiteit, nl. die van de gerenommeerde piloot en vechter Adam Q. Hierdoor kan hij zich verplaatsen zonder gevangengenomen te worden, maar moet hij ook voor gids spelen voor de Sup Ada, die naar de Toren wil. Zelf maakt hij van die gelegenheid gebruik om te zoeken hoe hij terug kan keren naar zijn eigen tijd.
Bij de Toren zal een profetie uitkomen waarin veel mensen geloven: "In h…Lees verder
Bram (15) woont in Parijs en is een fervent skater. Op een dag valt hij in een tijdgat dat hem meezuigt naar het jaar 2221. In deze nieuwe wereld denkt men dat Bram een krijgshaftige piloot is en hij krijgt de opdracht een belangrijke missie uit te voeren. Gaandeweg ontdekt Bram dat er veel mis is. Mensen zijn ingedeeld in categorieën en kunnen alleen leven door speciale pakken te dragen. Alle hoop is gevestigd op de Onmens die volgens de profetie een nieuwe wereld brengt. Gaandeweg raakt Bram in de ban van de profetie en hij gaat met hulp van anderen op zoek naar de Onmens. Het verhaal pakt de lezer direct. De auteur begint te schrijven alsof ze het verhaal als een film in haar hoofd ziet en tijdens het lezen ziet de lezer deze film. Naast spanning is er humor, met name in de passages die over de robot Dolly gaan. Er zit een kleine inconsequentie in het verhaal over het reukvermogen van Dolly, maar dat doet verder niet ter zake. Het boek is in de derde persoon geschreven behalve het …Lees verder

De poort naar 2221

Het verhaal gaat over Bram, een vijftienjarige jongen, die na een val plots in de toekomst belandt, nl. in het jaar 2221. De natuur is helemaal verwoest en Bram kan zich nauwelijks in leven houden. Gelukkig brengt een mensachtig iemand hem een ‘pak’ dat Bram aantrekt waardoor hij plots weer beter kan ademen. Bram neemt de plaats in van de grote Adam Q en krijgt een bepaalde missie. Hij heeft gezelschap van een aantal vreemde wezens, die leven in een strikte klassenmaatschappij. Iedereen is in de ban van de profetie: binnenkort zal er een soort Messias (de Onmens) op de wereld komen die alle mistoestanden zal rechtzetten. Bram trekt naar de plaats waar de Onmens zal verschijnen. Dit is een klassiek sciencefictionverhaal, met een poëtisch begin dat reeds verwijst naar het eigenlijke verhaal. De auteur weet de spanning perfect op te bouwen en houdt de lezers vast tot het laatste moment. Bovendien is het einde verrassend. De actuele milieuproblematiek wordt op een originele manier verwerk…Lees verder

Over Katie Velghe

Katie Velghe (1 januari 1966) is een Vlaams auteur van kinderboeken. Daarnaast schrijft ze ook boeken over gezin en relaties. Katie Velghe woont in Drongen en werkt als freelancer en als auteur. Ze is gehuwd met de dichter Johan Ghysels. Samen hebben ze een zoon en een dochter.

Katie Velghe werkt sinds 2001 als educatief medewerkster op de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP). In 2005 nam ze deel aan de John Flanders-prijs met het verhaal "De rivier stroomde verder". Het verhaal haalde de eindronde van de wedstrijd en werd daarom in juni 2006 gepubliceerd als Vlaams Filmpje (76e jaargang, nr. 109). In april 2007 verscheen opnieuw een Vlaams Filmpje van haar hand ("Vlierbloesemlimonade", 77e jaargang, VF 3204).
De auteur is als los medewerkster verbonden aan het Vlaams katholiek weekblad Tertio.

In oktober 2008 verscheen een sciencefictionverhaal met als titel 'De poort naar 2221'.

In 2009 verschenen opnieuw een aantal verhalen van haar…Lees verder op Wikipedia