Boek
Nederlands

Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders

Kathleen Vereecken (auteur), Eva Mouton (illustrator)
+1
Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders
×
Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders

Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Jan is het zat om gewoon te zijn. Hij wil bijzonder worden door een record te breken. Maar dat blijkt nog niet ze gemakkelijk te zijn. Met veel zwart-witillustraties. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders
Auteur
Kathleen Vereecken
Illustrator
Eva Mouton
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2014
126 p. : ill.
ISBN
9789401421799 (hardback)

Besprekingen

De 9-jarige Jan is een doodgewone jongen. Zijn familieleden kunnen allemaal iets bijzonders. Jan is het zat om gewoon te zijn. Hij wil bijzonder worden door een record te breken, zodat hij in het Guinness Recordsboek komt. Samen met buurmeisje Nina gaat hij op onderzoek uit. Maar er blijken heel wat haken en ogen te zitten aan het vinden en breken van een record. Grappig, in de ik-vorm vanuit Jan verteld verhaal. In zijn zoektocht naar het bijzonder willen zijn komt Jan allerlei rare types tegen. Af en toe is de humor wat gezocht. De vele zwart-witillustraties vullen de tekst soms aan en passen door hun kinderlijke uitstraling goed bij de gedachten en gevoelens van de doelgroep. De beeldende taal met dialoog leest prettig weg. Knalgeel omslag. Leuk verhaal dat voldoet aan de vraag naar humoristische boeken. Vanaf ca. 8 jaar.

Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders

Jan is negen en hij vindt van zichzelf dat hij niet bijzonder is. Om te beginnen is er zijn doodgewone naam, Jan, zijn blonde haren, en zijn lengte. Niets bijzonders. Samen met zijn enthousiaste vriendin Nina gaat hij op zoek naar een oplossing. Je hoort de moraal van het verhaal hier al van ver aankomen: niet bijzonder kan toch ook bijzonder zijn? Na enkele omzwervingen in het wereldje van het Guinness-wereldrecordboek, komt Jan ook zelf tot dit besluit. Wat jammer dat het plot zo eenvoudig samen te vatten valt, het eenzijdige perspectief van Jan dat af en toe aangevuld wordt door Nina's hersenspinsels, zorgt ervoor dat dit geen volledig bevredigend verhaal is. Kathleen Vereecken staat nochtans bekend om haar grondige research met beklijvende romans als resultaat. Ook de prenten van Eva Mouton zetten de eenvoud van dit verhaal kracht bij, zij het dus niet met een positief effect. Ze is onder meer bekend door haar illustraties voor Kapitein Winokio. Haar stijl is kinderlijk eenvoud…Lees verder

Over Kathleen Vereecken

Kathleen Vereecken (Gent, 14 december 1962) is een Belgische schrijver van romans, kinder- en jeugdboeken en non-fictie.

Leven

Omdat Nederlands en Engels haar lievelingsvakken waren op school, volgde ze een lerarenopleiding. Er was geen werk in het onderwijs, dus ging ze kantoorwerk doen. Dat deed ze jarenlang, tot haar eerste boeken uitgegeven werden. Nu combineert ze haar werk als auteur met dat van freelance journaliste.

Werk

Vereecken debuteerde in 1993 met Het raadsel in het fluisterbos, een verhaal dat ze ingestuurd heeft voor een wedstrijd, dat niet wint maar toch gepubliceerd wordt. Haar bekendheid en reputatie als jeugdauteur beginnen te groeien wanneer haar vierde boek, de jeugdroman Alle kleuren grijs, verschijnt. Daarin verweeft ze feit en fictie. Het boek is gebaseerd op het leven van haar overgrootmoeder en gaat over de barre leefomstandigheden van een 19de-eeuws ar…Lees verder op Wikipedia